MLU zet pantserhouwitser weer op scherp

Haks Walburgh Schmidt

De afgelopen maanden heeft Defensie zes vrijwel nieuwe Pantserhouwitsers uit de verkoop gehaald en toegevoegd aan de nog nieuwere 41ste Afdeling Artillerie van de Koninklijke Landmacht.

De 55 ton zware Pantserhouwitser 2000NL is sinds 2006 in gebruik bij de Landmacht. Het systeem vuurt ver voorbij de frontlinie granaten van kaliber 155 mm en 43,5 kg gewicht in krombaan op nauwkeurig geselecteerde doelen. De reikwijdte is meer dan 30 km. Met de speciale GPS-gestuurde Excalibur granaat kan dit oplopen tot circa 50 km.

De terugkeer van de vrijwel ongebruikte voertuigen op de Luitenant-Kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde hangt samen met nieuwe veiligheidsanalyses waaruit blijkt dat de Nederlandse Defensiecapaciteit versterkt moet worden. De zes ‘nieuwe’ artilleriesystemen krijgen hiervoor een beperkte opknapbeurt. De huidige vloot krijgt zelfs een volledige ‘MidLife Update’, die in 2020 van start gaat.

De MidLife update (MLU) is een ingrijpende technologische upgrade die de Pantserhouwitser 2000NL tot ver in de jaren dertig up to date moet houden. En er zelfs extra slagkracht aan toe moet voegen. Majoor Eddy van het Kenniscentrum Vuursteun geeft het dilemma aan van de MLU. ‘Enerzijds komen er telkens innovaties. Anderzijds stellen ruimte en gewicht harde grenzen.’ Nederland werkt samen met medegebruiker Duitsland en fabrikant Krauss-Maffei Wegmann. Het kost tussen de €25 en 100 miljoen om de hele vloot te moderniseren.

De belangrijkste vernieuwing ligt in de elektronica. Die stamt in principe nog uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Natuurlijk zijn de systemen regelmatig gemoderniseerd. Maar dat zijn updates op het basisontwerp. Vergelijk het met Windows XP. Jarenlang in gebruik gebleven door regelmatige updates en patches. De MLU is dan te vergelijken met een soort Windows 10. Een wezenlijk nieuwe generatie, die zijn voorganger volledig vervangt. Veiliger, krachtiger en beter in staat om toekomstige innovaties in zich op te nemen.

Niet alleen de software, maar ook de hardware wordt sneller en krachtiger. En, kenmerkend voor de toepassingssituaties, ook bedrijfszeker. Alleen al het met hoge snelheden door ruw terrein rijden veroorzaakt stof en trillingen waar de verfijnde en kwetsbare elektronica tegen moet kunnen. Verder mag het brute geweld van het afvuren van het 155 mm kanon, soms meerdere keren snel na elkaar op verschillende doelen, het functioneren niet nadelig beïnvloeden. Majoor Dennis van Vuursteun Commando (VustCo) vult aan: ‘Ook extreme temperaturen of vocht mogen geen effect hebben op de effectiviteit. In Noorwegen, ’t Harde of in Afghanistan, de pantserhouwitser moet inzetbaar blijven.’

De pantserhouwitser wordt onderdeel van een flexibel netwerk van militaire assets. Op bepaalde knooppunten in dit netwerk, zogeheten Joint Fires Cells (JFC) wordt de vuursteun gecoördineerd. Die liggen vaak op grote afstand van de pantserhouwitser en zijn onderdeel van grotere militaire commandostructuren. De Nederlandse krijgsmacht gebruikt hiervoor het Battlefield Management System. Zogeheten Fire Support Teams wijzen dan doelen aan voor de pantserhouwitsers of zelfs vliegtuigen of schepen. Na het vuren moet de pantserhouwitser direct de vuurlocatie verlaten om tegenvuur te ontlopen. Zonder dat deze shoot and scoot tactiek de communicatie met het eigen netwerk verbreekt natuurlijk.

De MidLife Update gaat ook de ventilatie/koeling en verwarming verbeteren. In Afghanistan was gebleken dat deze niet berekend was op de extreme woestijntemperaturen. Dat had niet alleen gevolgen voor de werkomstandigheden van de bemanning, maar ook voor de effectiviteit van de voortdrijvende ladingen. Om te voorkomen dat nucleaire, chemische of biologische bedreigingen de artilleristen in het voertuig bereiken, omvat de MLU specifieke aanpassingen in de luchtvoorziening in het voertuig.

Een recente harde les is dat de dreiging van bovenaf komt en dus wordt er in de MLU voorzien in verbeterde dakbepantsering. Daarnaast moet de Nederlandse artillerie in staat zijn om dag en nacht te ondersteunen waardoor ook in verbetering van de nachtzichtapparatuur wordt geïnvesteerd. Na de MLU keren de pantserhouwitsers weer terug in hun standaard onderhoudsregime.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required