Thomas van de Sandt
Een asymmetrisch schip voor het onderhoud aan windturbines, een klep die de voortstuwing van duwboten optimaliseert, of een vin die rolbewegingen van een schip tegengaat; genoeg innovatieve ideeën in de maritieme sector. Voor startups en andere kleine bedrijven die met deze ideeën komen, is het uitvoeren van dure modelproeven echter vaak een drempel voor verdere ontwikkeling. MARIN besloot daarom een handje te helpen en heeft zes bedrijven uit het MKB geselecteerd die hun ideeën gratis mogen testen in een van de bassins van het Wageningse onderzoeksinstituut. Donderdag 13 februari was de officiële aftrap.
‘Met ons aanbod wilden we maritieme innovatie in Nederland stimuleren’, zei MARIN-directeur Bas Buchner tijdens de bijeenkomst. MARIN koos uit twintig inzendingen zes concepten die ieder twee weken testtijd krijgen in het MARIN Concept Basin en daarbij hulp krijgen van experts van het instituut. Elk gratis testproject heeft een waarde van € 40.000.
Uit de geselecteerde projecten blijkt wel dat het MARIN om echt vernieuwende concepten te doen is. Zo komen DBD Systems LLC en Mocean Offshore met de combinatie van een tension leg platform en een zwaartekrachtanker als goedkoop en duurzaam alternatief voor de fundatie van offshore windmolens. De windmolen staat op een drijver, op zijn plaats gehouden met strakgespannen kabels die met een zwaartekrachtanker aan de zeebodem zijn verankerd.
Een ander voorbeeld is de vin van het bedrijf AntiRoll, die het rollen van schepen in de golven vermindert. Doordat de vin om twee assen kan roteren, werkt hij – in tegenstelling tot bestaande stabilisatiesystemen – optimaal bij zowel het varen als het stilliggen.
De andere uitgekozen concepten zijn de Campaign Runner van Sea Support, MonoBaseWind van Herm Bussemaker, Bennik Flexible Waterlock van Cybernetica, en de Foil Assist met Hull Vane van Van Oossanen Naval Architects bv.