Militair uniform tegen chemische agentia

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Een team van wetenschappers onder leiding van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië, VS, ontwikkelt een militair uniform dat bestand is tegen biologische en chemische agentia.

Deze stoffen, die de gezondheid kunnen aantasten, worden ingezet tijdens biologische en chemische oorlogsvoering. Een bekend voorbeeld hiervan is Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog.

Voor het nieuwe uniform gebruiken de onderzoekers koolstof nanobuisjes, die zij als tweede laag op het uniform aanbrengen. Biologische componenten, zoals virussen en bacteriën, kunnen met een grootte van ongeveer tien nanometer niet door deze laag heendringen. Voor het afweren van chemische stoffen brengen de onderzoekers ook functionele groepen aan die, na het in contact komen met deze (schadelijke) stoffen, de porie afsluiten of zorgen voor een gedeeltelijke afstoot van de beschermende tweede laag.

Voor het vijf jaar durende project is dertien miljoen dollar (ongeveer tien miljoen euro) beschikbaar en de onderzoekers verwachten dan ook dat Amerikaanse soldaten binnen tien jaar over dit uniform beschikken.   

Lees ook

Nieuwsbrief