Milieuactivist wordt voorvechter van ggo’s

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Veel milieuactivisten zijn tegen het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s).

De Brit Mark Lynas vormt daarop een uitzondering; in populairwetenschappelijk tijdschrift EOS legt hij in een boeiend interview uit waarom.

In eerste instantie was ook Lynas een tegenstander van het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen, maar in 2013 deden nieuwe wetenschappelijke inzichten hem inzien dat ggo’s juist een reddende hand kunnen bieden in een wereld met een alsmaar groeiende, hongerige bevolking. Vooral politieke motivaties liggen ten grondslag aan de mogelijke bezwaren tegen ggo’s, niet wetenschappelijke, zo ontdekte Lynas. Volgens eigen zeggen zullen ggo’s de wereld redden.

Ook is de milieuactivist een voorvechter van kernenergie. Volgens Lynas is de klimaatverandering doeltreffender aan te pakken door een gecombineerde inzet van hernieuwbare energie met kernenergie dan met hernieuwbare energie alleen. Hij denkt echter, vooral vanwege de publieke opinie, dat dit nooit zal gebeuren.

Het interview toont prachtig hoe milieu-activisme en wetenschap elkaar kunnen versterken en elkaar zeker niet tegen hoeven te werken als het aankomt op controversiële onderwerpen.

Lees ook

Nieuwsbrief