Milieu-robot is zo glad als een aal

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

De Zwitserse robotbouwer Auke IJspeert laat zich graag inspireren door mechanische wonderen uit het dierenrijk. Zo scoorde zijn TED-filmpje over een robot die loopt én zwemt als een salamander al 2 miljoen vertoningen.

De laatste creatie van IJspeert is geënt op de aal. Om precies te zijn: de aal maakt met zijn lichaam een sinusoïde vorm, waarbij onderdruk ontstaat aan de voorkant van zijn lichaamsrondingen. Hierdoor wordt het dier naar voren gezogen, net zoals een vliegtuig naar boven wordt gezogen.

IJspeerts tien jaar oude Amphibot gebruikte dit mechanisme al en nu heeft de Amphibot een kindje: de uit losse modules bestaande 1,5 m lange Envirobot. De lichte, autonome robot bevat verschillende biosensoren om watervervuiling te meten. Een module bevat bacteriën die licht geven bij contact met kwik. Een tweede module bevat watervlooien die in contact met vervuiling een ander zwempatroon vertonen. Een derde module bevat viscellen die een stroompje afgeven zodra ze in contact komen met verontreiniging.

IJspeert bouwt ondertussen verder aan zijn prototype.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: