Mijlpaal voor Google's autonome auto’s

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

De autonome auto’s, waar Google al sinds 2009 mee in de weer is, hebben nu 300.000 autonome testmijlen (482.800 km) gereden. Na het behalen van deze mijlpaal gaat de ICT-gigant de test verder uitbreiden.

Tot op heden testte Google zijn software in een aantal Toyota Priussen en een Audi TT, maar het bedrijf wil bij de uitbreiding van de test gebruik gaan maken van de SUV Lexus RX450H-hybride. Zo kan Google zijn systeem ook uitgebreid testen in een andere omgeving. Daarnaast wil het bedrijf van twee testrijders terug naar één testrijder. Deze zal op de bestuurdersstoel zitten en ingrijpen wanneer dit nodig is.

Het autonome systeem is nog niet tot alles in staat. Zo kan het niet overweg met besneeuwde wegen en tijdelijke verkeersborden bij wegwerkzaamheden. Precies een jaar geleden veroorzaakte de autonome auto een ongeluk, maar dit bleek niet aan de auto te liggen. Ten tijde van het ongeluk werd de auto namelijk bestuurd door één van Google’s medewerkers. Het bedrijf claimt daarom nog steeds dat de auto tot dusver geen ongeluk veroorzaakt heeft.

Google test de auto’s in de staat Californië en heeft sinds mei ook toestemming om in de staat Nevada over de Highway te rijden. Wel onder de restrictie dat er zich twee mensen aan boord van de auto bevinden. Het terugbrengen van het aantal testrijders gaat in deze staat dan ook niet op.

Lees ook

Nieuwsbrief