Microscoop van een euro

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Wetenschappers van de CalTech universiteit in Californië hebben een uiterst simpele en goedkope microscoop zonder lenzen gebouwd.

Met het apparaat kunnen artsen in de Derde Wereld onder andere malaria en kanker diagnosticeren. Als de microscoop met een usb-poort in een smart phone of pda wordt gestoken, is het zelfs mogelijk automatische diagnoses te laten stellen.

 

Het apparaat bestaat uit een CCD-chip met daarop een netwerk van microscopische kanalen waar bloed doorheen kan stromen. De chip, die pixels heeft die 3,2 micrometer groot zijn, schiet een film van een voorbijkomende cel met driehonderd opnames per seconde. Een zogeheten superresolutie-algoritme werkt vervolgens vijftig opnames met een resolutie van 3,2 micrometer om tot één opname met een hogere resolutie van 0,75 micrometer. Omdat cellen zich bovendien rollend door microkanalen bewegen, kunnen uit de opnames het volume en de vorm van een cel worden bepaald. Met malaria besmette cellen of kankercellen hebben een andere vorm dan een gezonde cel.

Lees ook

Nieuwsbrief