Mens vs Computer

Leestijd: 2 minuten

Erwin Boutsma

De afgelopen weken waren goed voor het ego van ons mensen. Waar politici en gerespecteerde wetenschappers als Stephen Hawking waarschuwen voor een robotrevolutie, blijkt de menselijke geest de afgelopen weken op verschillende terreinen de vloer aan te vegen met computerintelligentie. Drie aardige anekdotes.

Vorige week stond er een boeiend artikel in een zaterdagbijlage van de Volkskrant over het geweldige vermogen van een selecte groep mensen om gezichten te herkennen. Jaren ouder, met of zonder baard, ruis in de foto, duisternis, een pet op, een andere zichthoek: het maakt deze ‘supergezichtsherkenners’ niets uit, want met een onvoorstelbare precisie zien ze welke afbeeldingen of waarneming één en dezelfde persoon betreffen.

Talloze verbanden hebben ze op die manier al kunnen leggen in netwerken van misdadigers. De waarde van deze mensen kan nauwelijks overschat worden: computers komen niet in de buurt van hun scores. En de wetenschap heeft vooralsnog geen idee waarom sommige mensen hier zo uitzonderlijk veel beter in zijn dan de beste algoritmes en snelste hardware.

Een vergelijkbaar verschijnsel doet zich voor bij het scannen van hemelobjecten. Internet sidderde afgelopen week van opwinding: een aardachtige planeet rond ster KIC8462852, op 1.500 lichtjaar van de aarde, lijkt een grote hoeveelheid materie om zich heen te hebben draaien. Logische verklaringen werden één voor één uitgesloten, waarna een dappere wetenschapper het waagde te zeggen dat we de mogelijkheid dat het een megastructuur van een buitenaardse beschaving betreft, niet helemaal mogen uitsluiten. Het SETI-initiatief (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) tempert de verwachtingen – ‘History suggests we’re going to find an explanation for this that doesn’t involve Klingons’, verklaarde SETI-astronoom Seth Shostak – maar astronomen hebben de blik inmiddels massaal op KIC8462852 gericht.

De basis voor deze ontdekking is gelegd door amateurastronomen van de American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Het in kaart brengen van minuscule helderheidsvariaties van sterren – wat suggereert dat er structuren omheen cirkelen die het licht richting aarde soms een beetje dimmen – is door de enorme omvang van het werk én de patroonherkenningskwaliteiten van onze hersenen, namelijk efficiënter te doen door mensen dan door computers. De AAVSO levert zo al ruim een eeuw waardevolle gegevens aan de astronomische wetenschap.

Tenslotte was ook autonoom rijden in deze context in het nieuws. In de wettelijke toelating van echt autonoom rijden speelt het gedrag van de mens namelijk een hoofdrol. De menselijke medeweggebruiker is met zijn capriolen namelijk een veel te onzekere factor voor de computer in de autonome auto. Mensen doen soms gekkere of onverwachtere dingen dan de computer in zijn stoutste dromen verwacht.

Daarnaast kan de mens in onoverzichtelijke situaties nog altijd veel beter dan een computer anticiperen op wat er gaat komen. Dat de autonome auto het in totáal vaker goed heeft dan de menselijke bestuurder  al lijkt ook dat twijfelachtig na de reeks bijna-desastreuze missers van zelfrijdende Tesla’s die de afgelopen week massaal werden gedeeld  is van weinig belang als je door een foute inschatting van een autonome auto geschept wordt.

Nee, in tegenstelling tot wat talloze media beweerden, is echt autonoom rijden nog verre toekomstmuziek. Daar doen een over-the-air-update en een media-offensief van Tesla niets aan af. 

Lees ook

Nieuwsbrief