Meer synergie door combinatie van intellectueel eigendom

Leestijd: 2 minuten

In samenwerking met: V.O. Patents & Trademarks

i-team Global heeft als producent van hoogwaardige schoonmaakmachines, -producten en -hulpmiddelen één gericht doel: het schoonmaakproces voor de zakelijke markt vereenvoudigen en het plezier in schoonmaken terugbrengen. Een aanpassing op een licentieovereenkomst gaf de aanleiding om de eigen positie ten aanzien van intellectueel eigendom onder de loep te nemen.

Het Eindhovense bedrijf is actief in 75 landen en heeft een uitgesproken filosofie. Directeur Frank van de Ven is hier het boegbeeld van: “We laten klanten op een andere manier over schoonmaken nadenken. Dat doen we door te informeren, te innoveren en te inspireren.”

i-team Global biedt een breed palet van innovatieve schoonmaakoplossingen aan: van schrob-zuigmachines en kauwgomverwijderaars tot aan raam- en luchtreinigingsproducten. Innovatie zit i-team in de genen. Elke innovatie moet bijdragen aan de vijf iconen: faster, cleaner, greener, safer en better. Paradepaardje is de i-mop: een schrob-zuigmachine die intelligent en handzaam schrobt en dweilt. i-mop machines reinigen tot 70% sneller dan conventioneel nat dweilen en tot 30% sneller dan automatisch conventioneel schrobben. Bovendien is de i-mop door de slankere bouwvorm veel wendbaarder in kleine ruimtes en daardoor praktischer en prettiger in gebruik. 

De basistechniek van i-mop is beschermd door een Duits octrooi. Van de Ven: “i-team heeft een exclusieve licentieovereenkomst met de octrooihouder. Die overeenkomst hebben we destijds zelf opgesteld. Op een gegeven moment knelden de afspraken die we in die licentie hadden gemaakt. We hadden de marketing en distributie inmiddels flink uitgebouwd en ook zelf innovaties aangedragen.”
Van de Ven vroeg V.O. hulp bij de heronderhandeling van de licentieovereenkomst. Annelies de Bosch Kemper-de Hilster, advocaat bij V.O.: “Je ziet wel vaker bij een langer lopende licentieovereenkomst dat het zwaartepunt verschuift; eerst is het logisch dat vooral degene die in de uitvinding heeft geïnvesteerd profiteert, maar na verloop van tijd zou juist de partij die investeert in de commercialisatie meer terug moeten gaan krijgen. In goede samenwerking hebben we een betere licentieovereenkomst kunnen onderhandelen.”

De licentie voor de i-mop is één onderdeel van het IE-portfolio van de schoonmaakinnovator. V.O. helpt i-team ook bij het bewaken van haar eigen merken en octrooien. “Waar wij onze klanten aan het denken zetten over schoonmaken, doet V.O. dat voor ons wat betreft ons intellectueel eigendom. Wij waren vooral gefocust op productontwikkeling voor onze klanten. V.O. liet ons inzien dat je strategischer kunt omgaan met je intellectuele eigendom en dat je synergie creëert door de combinatie van bescherming. Dus niet het een óf het ander maar bescherming van zowel merken, modellen als van technische vindingen.”

 

Lees ook

Nieuwsbrief