Meer luchtvervuiling zorgt voor meer energieverbruik thuis

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Dat meer warmte zorgt voor meer gebruik van airconditioning en daarmee weer voor meer warmte in de stad, was al bekend. Maar dat meer luchtvervuiling door fijnstof ook zorgt voor meer energieverbruik door mensen thuis is nieuw. Dit verband publiceren onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) in Nature Energy.

De onderzoekers hielden 8 maanden lang het energieverbruik van 853 huishoudens in Seoul bij en koppelden die gegevens aan de gemeten niveaus van fijnstof (PM 2,5). Een toename van 75 µg/m³ bleek te zorgen voor 11,2 % meer stroomverbruik.

De onderzoekers speculeren over de oorzaken van het extra stroomverbruik. Op dagen met veel smog adviseert het Koreaanse ministerie van Milieu burgers om minder en korter naar buiten te gaan, mondkapjes te dragen en de ramen te sluiten. Mensen zijn daardoor langer thuis met extra stroomverbruik voor verlichting en apparaten als gevolg. Doordat mensen hun was niet meer buiten drogen, staan wasdrogers vaker aan. Als het warm is hebben mensen thuis langer airconditioning en/of luchtwassers aan.

De onderzoekers vrezen dat mensen bovendien in de verleiding komen om meer luchtwassers en wasdrogers aan te schaffen, waardoor extra terugkoppelingseffect ontstaat. Het is zorgwekkend als meer luchtvervuiling zorgt voor meer energieverbruik en daarmee weer voor meer luchtvervuiling door kolencentrales. Dit fenomeen heet ‘maladaptatie’ en is een reden om het uitfaseren van kolencentrales te versnellen.

In veel steden buiten Europa is de luchtkwaliteit abominabel. Seoul staat samen met Beijing en Delhi in de top 3 van meest vervuilde grote steden. De genoemde toename van 75 µg/m³ ligt ver buiten het spectrum van de luchtvervuiling die in Nederland gemeten wordt. De Europese grens ligt op 25 µg/m³. In Nederlandse steden ligt de concentratie tussen de 10 en 18  µg/m³.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required