Meer bio-ethanol met speciale gist

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Delftse biotechnologen hebben een gist genetisch zodanig aangepast, dat deze tot 11 % meer ethanol kan halen uit plantaardig materiaal dan gebruikelijk.

 â€˜Naar verwachting is de gist makkelijk in te passen in de huidige productieprocessen voor bio-ethanol’, aldus Ton van Maris van de onderzoeksgroep industriële microbiologie aan de TU Delft. De Delftse onderzoekers publiceerden hun resultaten 29 augustus in het tijdschrift Biotechnology for Biofuels.

De onderzoekers bouwden vier genen uit bacteriën en spinazie in bij de gist Saccharomyces cerevisiae, ook wel bekend als bakkersgist. Deze gist wordt nu al wereldwijd gebruikt bij de productie van bio-ethanol en is hetzelfde micro-organisme dat alcohol produceert in bier of wijn.

Bakkersgist gebruikt de suikers uit planten voor de productie van bio-ethanol. Bij een normale bakkersgist gaat echter een gedeelte van de beschikbare suikers verloren aan celgroei en de bijbehorende productie van glycerol. De genetisch gemodificeerde variant kan koolstofdioxide opnemen en gebruiken voor groei, waardoor de productie van glycerol met 90 % afneemt. De productie van ethanol neemt hierdoor met 11 % toe.

Overigens kan de gist geen hogere concentraties ethanol weerstaan dan normaal. ‘De winst zit puur in de hoeveelheid alcohol die je uit suiker kunt halen, niet in de concentratie die je kunt bereiken’, vertelt Van Maris. ‘Dat heeft nog steeds wel een grote impact, want ongeveer 70 % van de productiekosten van bio-ethanol zit in de grondstoffen.’

Van Maris denkt dat het gebruik van een genetisch gemodificeerd organisme geen probleem is in de industrie. ‘Recentelijkj heeft ook het Amerikaanse bedrijf Mascoma een gist genetisch gemodificeerd en dat organisme wordt op grote schaal in de VS toegepast.’ De VS lijken ook voor de Deltfse gist het meest geschikt voor de eerste toepassingen. ‘In de VS werkt men bij de fermentaties aseptisch en komen er dus geen andere organismen bij. In Brazilië werken ze met open systemen, waar de gist zou moeten concurreren met wilde organismes. Daar is het inpassen misschien wat moeilijker.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required