Mischa Brendel
- Diverse disciplines
- Relatief nieuw onderzoeksgebied
Begin deze maand ging aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de TU Delft de nieuwe masteropleiding nanobiology van start: de eerste in zijn soort in Nederland. Eerder was er al wel een bacheloropleiding in dit vakgebied.
Nanobiologie is een relatief nieuw onderzoeksgebied waar disciplines van de natuurkunde, de biologie en de geneeskunde samenkomen. Omdat ontwikkelingen op het gebied van de nanotechnologie nog relatief nieuw zijn, is het pas sinds kort mogelijk om op nanoniveau de biologie te bestuderen en cellen op deze schaal te manipuleren. Het zich ontwikkelende vakgebied van de nanobiologie zoekt momenteel dringend studenten die de brug tussen natuurkunde en biologie kunnen slaan.
‘Deze masteropleiding bevat echt een stuk meer natuurkunde en wiskunde dan de masteropleiding biotechnologie’, vertelt dr. Timon Idema van de TU Delft, die heeft meegewerkt aan het opzetten van de opleiding. Vanuit de vakgroep bionanoscience bemerkten Idema en collega’s dat er sterke behoefte was aan deze masteropleiding. Bij de bestaande masters van de TU Delft en de Erasmus Universiteit ligt de focus steeds op één van de deelgebieden, waardoor natuurkundestudenten weinig kennis opdoen van biologie, en die van biotechnologie weinig van natuur- en wiskunde. Idema: ‘een paar van de theoretische vakken zijn dan ook echt pure wiskunde. Andere theoretische vakken behandelen het modelleren van complexe biologische systemen.’ De practica zijn sterk gericht op het opdoen van vaardigheden in het lab.
Dertien studenten die de bacheloropleiding nanobiology succesvol hebben afgerond, zijn van start gegaan met de nieuwe masteropleiding, die ze baankansen geeft binnen de onderzoekswereld. Niet alleen bij universiteiten en kennisinstellingen, maar bijvoorbeeld ook bij bedrijven die zich bezig houden met lab-on-a-chip-technologie.