Marine VS zet laser in

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De Amerikaanse marine gaat het transportschip USS Ponce uitrusten met een laser die op drones en op kleine boten moet gaan schieten. Het gaat daarbij om een solid state laser of vastestoflaser, waarbij het actieve medium een vaste stof is. De laserstraal zelf bestaat uit geconcentreerd infraroodlicht; het beschoten doelwit wordt door de laserbundel zo heet dat het verbrandt of explodeert.

Het Laser Weapon System (LaWS) kost slechts een fractie van de huidige raketafweersystemen: een enkel schot van de LaWS kost minder dan één dollar. Bovendien kan de laser, zolang er voldoende elektriciteit aan boord is, onbeperkt worden afgevuurd. Ook de ontwikkelingskosten van de laser, circa 32 miljoen euro, liggen relatief laag.

De laser wordt achterop het schip gemonteerd en vindt zijn doelwitten met een MK15 Phalanx-systeem of een ander radarsysteem, zo laat de Amerikaanse marine weten.

Er zijn echter twijfels over de effectiviteit van het systeem in realistische condities: tijdens het testen schoot de LaWS weliswaar alle keren succesvol de drones uit de lucht, maar daarbij ging het om traag vliegende drones. Ook bestaat er twijfel of de laser wel goed werkt bij slecht weer.

De met het lasersysteem uitgeruste USS Ponce zal ingezet worden in het Midden-Oosten, waarbij vooral op Iran wordt gedoeld. Het land zet geregeld drones en kleine bootjes in om de Amerikaanse schepen in deze regio te provoceren.

Begin 2014 moet de laser op het schip zijn geïnstalleerd. Momenteel is de LaWS geïnstalleerd op de destroyer USS Dewey.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required