Marine Systems lanceert Eco-containerwash

Leestijd: < 1 minuten

Lennart Kik

Het Goese bedrijf Marine Systems heeft een geautomatiseerde containerreiniger ontwikkeld die tijdwinst oplevert en met veel minder water toe kan. Na een uitgebreide testfase op de Maasvlakte is de ‘Eco-containerwash’ gereed voor marktintroductie.

Commercieel-technisch manager Guus van Hecke presenteerde de containerreiniger op 13 juni 2019 tijdens het Smart Maritime Technology event van Maritiem Nederland en Technisch Weekblad. Nu worden containers nog vaak met de hand gereinigd met een hogedrukspuit.

Nu de testfase achter de rug is, is het tijd voor commerciële exploitatie van de gepatenteerde containerreiniger. Het volledig geautomatiseerde systeem bestaat uit een uitschuifarm met borstels op de kop die de container inschuift en deze schoon spuit en borstelt. Het frame past in een 40 voets container. Het vuil wordt vervolgens naar buiten gebracht en belandt in een afvoergoot. Dat kost twee tot vier minuten. Op de traditionele manier vergt dit al snel 10 tot 15 minuten.

Ook wordt veel minder water verbruikt. Normaal ongeveer 400 l, met de containerreiniger van Marine Systems – afhankelijk van de wasbeurt – 20 tot 140 l. De ‘wasstraat voor containers’ is daarnaast ‘slim’. Er zijn camera’s en sensoren geïnstalleerd die op afstand gegevens verzamelen voor tijdig regulier onderhoud.

Naast tijdwinst en minder watergebruik zorgt de Eco-containerwash een intensievere reiniging en is er minder personeel voor nodig waardoor de (resterende) werknemers in een gezondere en veiligere omgeving werken. Verder kan bij de reiniging worden volstaan met minder – en minder agressieve – schoonmaakmiddelen. En het systeem is eenvoudig toe te passen in een voedselveiligheid managementsysteem (HACCP, ISO 22000, FSSC 22000, IFS of BRC).

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required