Maarten van Aalst nieuwe hoofddirecteur KNMI

Leestijd: < 1 minuten

Maarten van Aalst, hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT), wordt per 1 februari de nieuwe hoofddirecteur bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Van Aalst bekleedt bij de UT de Prinses Margrietleerstoel voor het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering bij de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC-faculteit).

Behalve hoogleraar is Van Aalst aan de UT ook directeur van het International Red Cross Red Crescent Climate Centre. Hij is Coordinating Lead Author bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), lid van de European Scientific Advisory Board on Climate Change en hoofredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Climate Risk Management

“Mijn passie ligt op het snijvlak van wetenschap, beleid en praktijk, met de ambitie om bij te dragen aan een betere wereld”, zegt Van Aalst. “Ik zie ernaar uit om samen met alle medewerkers van het KNMI bij te dragen aan het aanpakken van de grote uitdagingen waar Nederland en de wereld voor staan.”

“Het Red Cross Red Crescent Climate Centre, dat ik tot nu toe leidde, maakt dagelijks het verschil voor mensen in tientallen landen: van waarschuwingssystemen tot aanpassing aan klimaatverandering. Vanuit die ervaring, en vanuit mijn hoogleraarschap aan de Universiteit Twente, ken ik de waarde van een instituut als het KNMI.”

Maarten van Aalst zal actief blijven als deeltijdhoogleraar. Samen met Myriam van Rooij, die directeur is, gaat hij de directie van het KNMI vormen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required