Maak energiedoelen concreet: bezoek Ingenieurs in Energietransitie!

Leestijd: 3 minuten

redactie

We zitten niet stil tijdens deze komkommertijd, inmiddels begint het programma van Ingenieurs in Energietransitie al vorm te krijgen. Naast de Keynote-spreker Ad van Wijk (hoogleraar duurzame technologie TU Delft) zullen René Peters (directeur gastechnologie TNO) en Martien Visser (Gasunie/Hanzehogeschool Groningen) een bijdrage leveren. Mis het evenement op 29 november in Madurodam (Den Haag) niet!


Het doel van het concept Klimaatakkoord is 49 % reductie van CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Dat is ambitieus en optimistisch. Eén ding is zeker, zonder ingenieurs gaan we dat niet halen. Aan de hand van gedegen technisch-wetenschappelijke inzichten gaan we op 29 november in Madurodam Den Haag laten zien hoe ingenieurs in Nederland de energietransitie concreet maken. De redactie van TW laat experts met technisch inhoudelijke kennis aan het woord over het in de maak zijnde Klimaatakkoord.

De snelheid waarmee innovaties zich ontvouwen, zal bepalen welke technieken straks het meest concurrerend en kostenefficiënt zijn. Welke no-regret-maatregelen moeten we in ieder geval nemen? Hoe zorgen we dat we met het inzicht van morgen geen spijt krijgen van de keuzes van vandaag? Worden er voldoende projecten in gang gezet om die bijna 50 % reductie van CO2-uitstoot te halen? Over 11,5 jaar is het al 2030.

Het evenement trapt om 11.00 uur af met de keynote van Ad van Wijk, hoogleraar duurzame technologie  aan de TU Delft. Van Wijk vindt het verstandig om de kolencentrales te sluiten, meer windmolens te bouwen en in te zetten op waterstof als energiedrager. Maar met deze maatregelen verplicht je je tot het nadenken over de systeemintegratie van al onze energieopwekkers en gebruikers. Wat voor maatregelen zijn er nodig om naast een duurzaam, ook een stabiel en flexibel elektriciteitsnet in te richten? Duurzame oplossingen zijn er, maar die moet je volgens Van Wijk wel benoemen.

Martien Visser, lector Energie & Netwerken HanzeHogeschool Groningen, Manager Corporate Strategy bij Gasunie zal de energietransitie in Nederland in een internationaal perspectief plaatsen. In Parijs is afgesproken dat de wereldwijde CO2-emissies vergaand zullen worden beperkt. Nederland moet daar aan bijdragen. De Nederlandse CO2-emissie is evenwel 0,5 % op wereldschaal. Alleen kunnen we als Nederland ‘het klimaat’ dus niet redden. We moeten dat samen met de andere landen doen. Het is daarbij gewenst dat elk land haar nationale mogelijkheden zo effectief mogelijk benut. Welke taak zou Nederland op zich moeten nemen en welke rol zouden de Nederlandse ingenieurs daarin moeten spelen?

Rene Peters, directeur gastechnologie TNO, gaat in op grootschalige energieopwekking op de Noordzee, en de daarmee gepaard gaande uitdagingen. Door de bouw van grote offshore windparken op de Noordzee zal rond 2030  het punt naderen waarop je power-to-gas-technologie nodig hebt om fluctuerende energieproductie van wind steeds verder weg uit de kust te balanceren, te transporteren en op te slaan om goed aan te sluiten bij de energie vraag op land. De infrastructuur voor gas op diezelfde Noordzee kan daar volgens René Peters een belangrijke rol in spelen. Hoe gaan we deze inzetten? Hoe gaan we deze ombouwen? Met de huidige hoofdlijnen uit het Klimaatakkoord heb je daar  snel een antwoord op nodig; moeten we spoedig pilots en projecten in gang zetten. TNO onderzoekt en analyseert de mogelijkheden voor systeemintegratie op de Noordzee, en deelt de waardevolle inzichten graag met u.

Ingenieurs houden van rekenen, en ingenieurs houden van concrete projecten. Daarom belichten we in het afsluitende programmaonderdeel vijf opschaalbare cases, naar aanleiding van de vijf energietafels, en sluiten we af met een paneldiscussie over projecten die we morgen zouden kunnen starten. Zo hopen we ingenieurs en overheden bij elkaar te brengen voor een inspirerende netwerkgelegenheid aan het eind van de middag.

Werkt u bij een ingenieursbureau aan energieprojecten? Of werkt u bij een landelijke of regionale overheid en wilt u in contact komen met partners die feitelijke projecten kunnen starten om de doelen van het Klimaatakkoord concreet te maken? Bezoek dan ingenieurs in Energietransitie!

Voor vragen over sponsoring kunt u contact opnemen met Frits Dufifie.

Al uw overige vragen kunt u stellen aan Dora Pompe. Uw voorinschrijving voor deze dag kunt u eveneens aan de organisatie doorgeven. Wij houden u dan op de hoogte van het programma en vragen u begin september of wij uw inschrijving definitief kunnen vastleggen.


Lees ook

Nieuwsbrief