Luchthaven Berlijn Brandenburg opent 31 oktober

Leestijd: < 1 minuten

Dorine Schenk

De nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg zal 31 oktober eindelijk open gaan. Dit had negen jaar geleden moeten gebeuren, maar door tal van bureaucratische en technische problemen werd de opening telkens uitgesteld.

Er waren onder meer problemen met de brandveiligheid, toekomstig geluidsoverlast bij omwonende en coördinatie van der verschillende onderaannemers. De vertraging resulteerde in miljarden euro’s extra kosten. Nu lijkt de luchthaven aan alle veiligheidseisen te voldoen. Deze zomer zullen vrijwilligers het vliegveld gaan testen om te kijken of processen zoals inchecken en boarden goed verlopen.

De luchthaven Brandenburg ligt aan de zuidkant van Berlijn. Het moet de luchthavens Tempelhof, Tegel en Schönefeld vervangen. Tempelberg sloot al in 2008. Tegel en Schönefeld zijn inmiddels erg verouderd.

De nieuwe luchthaven ligt naast Schönefeld waardoor de infrastructuur grotendeels overgenomen kan worden. Brandenburg krijgt drie terminals en twee landingsbanen. De capaciteit is gebouwd op 30 tot 40 miljoen passagiers per jaar en kan uitgebreid worden naar 50 miljoen per jaar. Vanwege de coronacrisis is de verwachting dat de luchthaven deze aantallen voorlopig niet zal halen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required