Teake Zuidema
Archeologen hebben in samenwerking met Nasa voor het eerst met behulp van Lidar (light detection and ranging) een Maya stad in kaart gebracht die voor het grootste deel overwoekerd is door oerwoud. De hier afgebeelde reliëfkaart laat een deel van de oude stad Caracol zien.
Een tweemotorige Cessna vloog in totaal tien uur om met een laserscanner aan boord een oppervlakte van ca tweehonderd kilometer in het oerwoud van Belize in kaart te brengen. De 3d-kaarten onthullen gebouwen, verhoogde wegen en landbouwterassen die al eeuwenlang overdekt zijn door het oerwoud.
Â
Uit de reliëfkaarten blijkt dat de stad Caracol een oppervlakte besloeg van niet minder dan 177 km2. Het is daarmee de grootste Maya stad die tot nu toe is ontdekt. De tien uren die de Lidar nodig had om het gebied te scannen leverde volgens archeoloog Arlen Chase – de leider van het Caracol Project - meer informatie op dan 25 jaar werk op de grond.
Â
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een zeer geavanceerde Lidar van het Amerikaanse National Center for Airborn Laser Mapping. Lidar maakt gebruik van laserstralen die (voor een deel) dwars door het bladerdak gaan. Deze lasertechnologie kan ook de dikte van een bladerdak meten en wordt daarom ook gebruikt om vast te stellen hoeveel koolstof is opgeslagen in een hectare oerwoud.