LHC haalt 7 TeV

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Afgelopen dinsdag bereikte de grote deeltjesversneller van Cern een nieuwe mijlpaal. Geen kleine test dit keer, maar een heuse botsing op de helft van de uiteindelijk beoogde energie.

Twee haardikke protonenbundels werden door de Large Hadron Collider op elkaar af gestuurd; bij de daaropvolgende botsing om 13.06 uur kwam 7 TeV (tera-elektronvolt) energie vrij.

 

Zoals inmiddels gebruikelijk bij de 27 km lange, cirkelvormige deeltjesversneller ging de test niet zonder problemen. Aanvankelijk haperde de energietoevoer en na de herstart legde het veiligheidssysteem de LHC stil. Het probleem kon echter snel worden verholpen en de eerste botsing op 7 TeV ooit was enkele uren later een feit. ‘It’s a great day to be a particle physicist’, glunderde CERN-directeur Rolf Heuer.

 

LHC zal de komende maand opwarmen tot kamertemperatuur, om dan helemaal nagekeken te worden. Later dit jaar wordt de versneller opnieuw gekoeld tot bijna het absolute nulpunt en dan weer opgestart. Vervolgens zal de LHC twee jaar onafgebroken botsingen uitvoeren op de maximaal beoogde energie van 14 TeV. Een van de grootste doelen van de LHC is het vinden van het Higgs-deeltje, het voorspelde maar nooit waargenomen deeltje dat materie hun massa geeft. Een van de twee apparaten in de LHC die naar dit zogenaamde God Particle op zoek gaan, is de Atlas-detector op de foto.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required