Lengterecord voor pipe-cracking

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Waterschapsbedrijf Limburg en aannemer Heijmans hebben voor het eerst in Nederland een slibpersleiding van 240 m lengte aangebracht middels pipe-cracking, een no dig-techniek waarbij een snijkop een oude leiding open snijdt. Vervolgens wordt hierin een nieuwe leiding van tenminste dezelfde doorsnee geplaatst.

Het betrof renovatiewerkzaamheden aan de slibpersleiding van de rwzi Rimburg. De capaciteit van de veertig jaar oude pvc-leiding met een doorsnee van 125 mm voldeed niet meer en is daarom vervangen door een polyetheenleiding met een doorsnee van 140 mm.

Lees verder onder de video

Directievoerder Yuri Piepers van Waterschapsbedrijf Limburg licht toe hoe de renovatie in zijn werk ging: ‘De aannemer brengt vanaf een werkput trekstangen in de bestaande leiding in en koppelt deze stukje bij beetje aan elkaar, totdat deze in een tweede werkput, circa 250 m verderop, uitkomen. Hier monteert de aannemer daar een snijkop en een conus, met daaraan bevestigd de nieuwe leiding, aan vast. Vervolgens wordt de trekstang met een hydraulische installatie teruggetrokken naar de eerste werkput, waarbij de snijkop de bestaande leiding in stukken snijdt en deze naar buiten duwt. Tegelijkertijd wordt de nieuwe leiding vanaf de tweede put door de oude leiding getrokken, tot aan de eerste werkput. Hier worden de leidingdelen, welke in de werkput samenkomen, vervolgens aan elkaar gekoppeld.’ De oude leiding kon een druk tot 8,5 bar aan; de nieuwe tot 15 bar. De capaciteit van de nieuwe leiding is hierdoor 40 % groter.

De renovatiewerkzaamheden startten op 11 oktober en eindigden op 26 oktober. Afgelopen week vond er nog een laatste test plaats, die succesvol is verlopen.

Lees ook

Nieuwsbrief