Laserogen voor zelfrijdende auto’s

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Vijf tot tien lidar-chips moeten een zelfrijdende auto alles binnen een straal van 10 m laten zien.

Behnam Behroozpur van de University of California te Berkeley presenteerde vorige week op de Conference on Lasers and Electro-Optics in San Jose een ontwerp voor laserradar (lidar) op een chip.

‘Er zitten grote 3d-camera’s op het dak van de Google auto’, zegt Behroozpour. ‘Ik probeer met mijn collega’s net zo’n camera te maken, maar dan op een enkele chip. De kern van onze 3d-camera is een laser waarvan de frequentie continu varieert in de tijd. Het systeem meet het teruggekaatste licht dat door het verloop van de tijd dus een unieke frequentie heeft. Het verschil in frequenties laat zien hoe groot de afstand tot het object is.’ Het moduleren van de frequentie wordt gedaan door vibrerende mems (micro-elektromechanische systemen) op de silicium chip.

Behroozpour verwacht dat zijn lidar op een chip slechts een paar honderd euro zal kosten. ‘We gebruiken naast de laser een aantal optische elementen, zoals fotodetectors, en nog wat elektronische onderdelen.’ De drie individuele onderdelen zijn reeds in combinatie met elkaar getest. ‘De volgende stap is nu de drie chips op elkaar te plaatsen zodat we een volledig geïntegreerd lidar-instrument hebben’, aldus Behroozpour.

De onderzoeker is van Iranese afkomst en deed zijn doctoraalstudie bij professor Bram Nauta aan de Universiteit van Twente. ‘Nauta is zeer bekend in ons studieveld en zijn onderzoeksgroep is qua wetenschappelijk niveau een van de beste in de wereld.’

Lees ook

Nieuwsbrief