Lascel voor geautomatiseerd lassen in kleine batches

Leestijd: < 1 minuten

redactie

Industriële automatiseringsexpert Omron en hightech machinebouwer AWL hebben de flexibele lascel Qube ontwikkeld. Deze cel maakt het voor bedrijven gemakkelijker om kleine batches geautomatiseerd te lassen en eenvoudig nieuwe producten in te leren.

De Qube lijkt op een robotlascel; een robot met een lastoorts tussen vier wanden, een draaitafel met twee werkzijden en een afzuiging voor de lasdampen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen: de integratie van de manuele draaitafel en het lassen door een collaboratieve robot (cobot) van Omron. Omron en AWL noemen de lascel daarom ook cobotlascel.

Door de snelle en simpele programmering van de cobot is er geen robotprogrammeur nodig. In plaats daarvan kan een gecertificeerd handlasser zelf de cobot programmeren. Een productiemedewerker kan op een veilige manier de productie voortzetten, terwijl de lasexpert zijn kennis op het volgende product kan toepassen. De machine is daarom zeer geschikt om verschillende snel wisselende producten met dezelfde cel te lassen.

Thomas Modderkolk, Business Developer bij AWL legt uit: “Met het steeds schaarser worden van gekwalificeerd laspersoneel, is de cobotlascel een uitkomst voor met name de kleinere productiebedrijven. Met slimme systeemintegratie draagt AWL bij aan het efficiënt maken van het productieproces.”

“De kracht van de mens zit in creativiteit, de kracht van machines zit in repeterend werk,” zegt Stephan Pruiksma, Innovation Manager bij Omron Benelux. “Omron biedt automatiseringsoplossingen die mensen en machines in hun kracht zetten, zoals de Omron cobots.”

Lees ook

Nieuwsbrief