Lantaarnpaal laadt auto’s op

Leestijd: < 1 minuten

Edo Beerda

  • Overal inpasbaar
  • Laden en parkeren

De lantaarnpaal van de toekomst geeft niet alleen licht, maar laadt ook auto’s op, bewaakt de omgeving, meet de CO2-concentratie en fungeert als hub voor omgevingssensoren. De eerste innovatieve paal staat in ‘proefhuizendorp’ Concept House Village in Rotterdam-Heijplaat.

Wie gebruik wil maken van deze LightMotion-lantaarnpaal haalt een rfid-kaart langs de scanner onderin de paal, waarna het laden van maximaal drie auto’s tegelijkertijd kan beginnen. Het pasje is ook bruikbaar voor betalen van parkeergeld. Omdat het systeem is in te bouwen in bestaande lantaarnpalen, wordt auto’s opladen letterlijk overal mogelijk. Een ingebouwde camera zorgt meteen voor bewaking en autobezitters kunnen via de LightMotion-app en de ingebouwde wifi in de paal inloggen om te zien of hun bolide er nog staat.

Als de paal wordt opgenomen in een smart grid van maximaal twintig laadpunten, wordt het stroomgebruik gelijkmatig verdeeld. Daarvoor zorgt de achterliggend software van bedenkers Lightwell en The New Motion. Verzamelde gegevens uit de cloud zorgen voor het voorspellen en beheersen van het gebruiksgedrag. ‘Op basis van de gebruiksstatistieken kan het systeem bijvoorbeeld bepalen dat een gebruiker die zijn elektrische auto alleen gebruikt voor het dagelijkse ritje naar het werk, genoeg stroom heeft’, zegt Virgil Warnars van Lightwell. Bij grote drukte kan een bewoner ook voorrang krijgen boven een toevallige passant. Een backoffice houdt alle ruim 16.000 wereldwijd aangesloten laadpunten 24 uur per dag in de gaten en waarschuwt vroegtijdig bij problemen.

Het led-armatuur (90 W) van de lantaarnpaal kan met een lichtsignaal aangeven of de laadpaal beschikbaar is; dat scheelt zoeken. De verlichting kan meebewegen met de gebruiker, is op afstand bestuurbaar en reageert op weersomstandigheden. ‘Even bijlichten’ wordt dus heel makkelijk.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required