Lang en vaak douchen als mensenrecht

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Deskundigen als Martien Visser (Hanzehogeschool) en Jilles van den Beukel (HCSS) waarschuwden afgelopen zomer, al maanden voordat de aardgascrisis uitbrak, dat de Europese aardgasbergingen veel leger waren dan normaal in die tijd van het jaar. Een uitkomst die mogelijk is op de vrije energiemarkten, die de meeste Europese landen geschapen hebben. Wat kunnen we nu nog? Ik vroeg het vorige maand aan Martien Visser. ‘Bidden om een zachte winter,’ reageerde hij gelaten. Hij voorspelde ook dat in de zware industrie verschillende partijen hun poorten zouden sluiten en hun werknemers naar huis zouden sturen.

Inmiddels is in Nederland met Welkom Energie het eerste energiebedrijf omgevallen en hebben inderdaad onder meer kunstmestproducent Yara, zinkproducent Nyrstar en aluminiumsmelter Aldel hun productie teruggeschroefd. Isolatiebedrijven en warmtepompinstallateurs moeten plotseling klanten in de wachtrij zetten. Als je nu een nieuw energiecontract wil afsluiten, kan dat bij slechts 6 bedrijven tegen gasprijzen die uiteenlopen van € 1,63 tot € 2,06. Gemiddeld drie keer zo duur als een jaar geleden. Opeens vraagt iedereen zich af hoe hij kan besparen op zijn gasverbruik. Helaas kunnen we niet ineens allemaal tegelijk ons huis energieneutraal maken. Gelukkig zijn er toch ook maatregelen die iedereen direct kan treffen.

Eenvoudigweg de thermostaat een graad lager zetten bespaart 7% op het gasverbruik en het goede nieuws is: hoe hoger je huidige verbruik, hoe groter je bespaarpotentieel. In een gemiddeld huishouden (gasverbruik: 1250 kuub) levert dat een kleine 90 kuub per jaar op ofwel met de huidige gasprijs € 150 à 200 en in een groot tochtig huis pak ’m beet driemaal zoveel.

Waar meer te halen valt: het doucheputje. Volgens cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld huishouden (2,2 personen) 210 m3 gas door 5 maal per week 9 minuten te douchen. 17% van het totale gemiddelde gasverbruik van een huishouden dus en bijna 100 m3 per persoon. Voor een gezin met twee kinderen telt dat op tot bijna 400 m3 per jaar. Daar is dus veel meer op te besparen.

Een eenvoudige rekensom: door twee maal per week vier en een halve minuut te douchen in plaats van 5 maal per week 9 minuten te douchen, bespaar je 80% op je gasverbruik voor douchewater. Met de huidige gasprijzen bespaart een gezin met twee kinderen zomaar € 500 à 600 per jaar.

Per jaar staat de gemiddelde Nederlander 39 uur onder de douche. Door daar 80% op te bezuinigen krijg je er gratis het equivalent van vier vakantiedagen per jaar bij. Nu is dit natuurlijk geen realistisch verhaal als je in een slachthuis werkt of topsporter bent. Dan wil je vaker douchen. Maar al die mensen met een kantoorbaan kunnen zichzelf rijkelijk belonen: honderden euro’s in het handje en vier vrije dagen extra. Ik zou het wel weten.

En van die bonus kan je dan genieten in de wetenschap, dat we samen Nederland de winter door slepen. Als iedere Nederlander meedoet, besparen we 1,4 miljard kuub aardgas. Op een totaal nationaal gasverbruik van 40 miljard kuub scheelt dat 3,5%! Misschien net dat laatste beetje, waardoor we het einde van de winter wél halen met de huidige gasvoorraden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: