Mischa Brendel
Circa 110.000 mensen brachten tijdens de Landmachtdagen op 29 en 30 mei een bezoek aan de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte. Hoewel deze dagen officieel niet draaien om het werven van nieuw personeel, wordt hier wel veel aandacht aan besteed. Van ‘gewone’ soldaat tot officiers gespecialiseerd in militaire systemen en technologie: de landmacht zoekt ze allemaal. En met circa 26.000 mensen in dienst is het een van Nederlands grootste werkgevers.
Het thema van de Landmachtdagen dit jaar was ‘mee op missie’. Middels demonstraties en zogenaamde static shows konden bezoekers zien welke bijdrages de Koninklijke Landmacht levert aan internationale missies. Voor al die missies zijn de nodige voertuigen nodig. Dit jaar toonde de landmacht niet zonder trots haar nieuwste aanwinst: het Combat Vehicle 90 (CV90).
Â
Sinds december 2008 stroomt de CV9035NL, de Nederlandse versie van de CV90, langzaam in bij de landmacht. Op termijn zal het infanterievoertuig de Pantserrups Infanterie en het Pantserrups Commandovoertuig vervangen. Een vermogen van 810 pk moeten het 31.750 kg zware voertuig – exclusief de drie bemanningsleden en zeven infanteristen – voortbewegen met een maximumsnelheid van 70 km/h.Â
Het nieuwe gevechtsvoertuig van de pantserinfanterie beschikt ook over de nodige bewapening. Bovenop de koepel is een Mag 7,62 mm mitrailleur bevestigd, maar indrukwekkender is het Bushmaster III 35/50 mm gestabiliseerde snelvuurkanon. Het kanon beschikt ook over een kinetic energy time fuse systeem. Dit systeem stelt de CV90 in staat om in korte tijd tot vijf granaten vlak naast elkaar af te schieten. Deze granaten ontploffen vervolgens gelijktijdig vlak voor doel om op deze manier het doelwit te bezaaien met granaatscherven. Aan de loop van de CV90 bevindt zich het speciale systeem dat met behulp van een magneetring timers op de granaten programmeert. Op deze manier is het mogelijk om de granaten die vlak na elkaar worden afgevuurd allemaal gelijktijdig te laten detoneren.
Â
De vaste bemanning van de CV90 bestaat uit een chauffeur, een boordschutter en een voertuigcommandant. De laatste twee moeten voor deze functie een aparte cursus van zeven weken volgen; de chauffeur krijgt speciale rijlessen in de CV90.Â
Â
Lees verder onder de foto
Tijdens de demonstraties werd ook het nieuwe paradepaardje van de landmacht, de CV90, getoond (beeld: Koninklijke Landmacht)
Naast demonstraties van vele voer- en vliegtuigen – bemand dan wel onbemand – was er ook de nodige aandacht voor serious gaming: het trainen van bepaalde gevechtssituaties met behulp van een computerspel. Hoewel een werkelijke gevechtssituatie natuurlijk nooit volledig vervangen kan worden door een beeldscherm, kunnen militairen met behulp van serious games wel veel aspecten van gevechtssituaties trainen, waarbij duidelijke en heldere communicatie het belangrijkste trainingspunt lijkt. Ook kunnen militairen op deze manier al goed vertrouwd raken met bepaalde omgevingen. Zo is er een volledige virtuele omgeving ontwikkeld van Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan.
Â
Voor hoger opgeleiden is er bij de landmacht een speciale academie: de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Deze verzorgt de initiële officiersopleidingen, hoger loopbaanonderwijs en HRM-gerichte cursussen. De NLDA biedt militair-wetenschappelijk onderwijs, waarbij ook voor studenten met technische interesses genoeg ruimte is. Zo kunnen havisten en vwo’ers bij de NLDA officiersopleidingen volgen in Militaire Systemen en Technologie, Civiele Techniek en Commando-, Informatie- en Communicatiesystemen.
Â
In verband met bezuinigingen bij Defensie zijn er volgend jaar geen Landmachtdagen, maar moet de landmacht het doen met een plekje op de Marinedagen en de Luchtmachtdagen. In 2012 zijn er wel weer Landmachtdagen.
Â