Lanceeroplossing voor gecontroleerde bladinstallatie

Leestijd: 2 minuten

Huisman, een bedrijf in het ontwerpen en produceren van zware bouwmachines, en Siemens Gamesa, een bedrijf in windturbines, hebben hun technische en operationele expertise gecombineerd in de ontwikkeling van een oplossing voor het stabiliseren van windturbinecomponenten tijdens de installatie, met name bladen, maar ook gondels en torensegmenten.

Het beheersen van de bewegingen van de relatief lichte bladen van een turbine aan een kraan hangen, is een installatie-uitdaging gebleken vanwege de windbelasting. Om operationele downtime te beperken en de integriteit van de delicate onderdelen van de windturbine, ontwikkelden Huisman en Siemens Gamesa het Travelling Load Stabilising System, voor universele toepassing in zware hijskranen. Het systeem bestaat uit een combinatie van twee paar trekkers die in unisono werken om de positie van de last te controleren. Eén paar is gemonteerd op onafhankelijke trolleys die over een geïntegreerde rail langs de stijve giek van de kraan kunnen rijden. De trolleys volgen automatisch het hoofdblok om een optimale sleeplijnconfiguratie te handhaven. Het tweede paar sleeplijnen wordt uitgezet vanaf de kraanpunt en levert een kracht loodrecht op het eerste paar slepers. Door het naderen van de last vanuit twee verschillende richtingen te benaderen, biedt het systeem aanzienlijk meer controle dan een conventioneel enkel paar trekkers.

Een speciaal ontworpen controlesysteem houdt de werkelijke positie van de lading vast, wat resulteert in een veel stijvere beperking, en dus een hogere positienauwkeurigheid vergeleken met conventionele sleepsystemen die afhankelijk zijn van een constante spanning. In geval van een onverwachte overbelasting zal het systeem wijken, maar terugkeren naar zijn positie wanneer de kracht weer onder de drempel komt. Het stabilisatiesysteem voor rijdende lasten functioneert als integraal onderdeel van de kraan en kan daarom zowel vanuit de cabine als vanuit de kraan bediend worden.

Jesper Moeller, Chief Engineer Execution bij Siemens Gamesa: “Dit is van cruciaal belang voor de technische gereedheid van offshore windturbine-installaties van de volgende generatie, zelfs onder uitdagende windomstandigheden. De daaruit voortvloeiende tijdswindst zal gepaard gaan met een positief effect op de operationele activiteiten in het algemeen en de veiligheid ter plaatse. Siemens Gamesa ziet het systeem als een potentieel nieuwe industriestandaard met voordelen voor de hele windindustrie. Het levert meer productieve dagen op, terwijl tegelijkertijd de (de-)mobilisatietijden worden gereduceerd.

David Roodenburg, CEO van Huisman: “De enige manier om de energietransitie te versnellen is door innovatie die mogelijk wordt gemaakt door de gezamenlijke krachten van industriële partners. Dat hebben we gedaan door de operationele kennis en ervaring van Siemens Gamesa met de technische materieelkennis van Huisman te combineren. Met het Travelling Load Stabilising System zijn we erg trots dat we samen een efficiënte oplossing kunnen bieden om de uitvaltijd door het weer te verminderen, welke een uitdagende en vertragende factor van de installatie van windturbines is.”

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: