Nieuws
0

Laagenergetische restwarmte benut

Rijkert Knoppers

Het Belgische bedrijf Caloritum bouwt een proefinstallatie van een chemische warmtepomp, die moet aantonen dat het benutten van laagenergetische restwarmte rendabel is op industriële schaal.

De warmtepomp heeft slechts een verwaarloosbare hoeveelheid elektrische energie nodig in vergelijking met bestaande modellen.

‘De warmtepomp gebruikt restwarmte uit de omgeving van 75 tot 150 °C om in anorganische oxozuren of hun zoutvorm water uit te laten condenseren’, vertelt ir. Wouter Ducheyne van Caloritum, dat voorheen onder de naam Technology for Renewable Energy Sources (TFRES) bekend stond. ‘Als de gepolymeriseerde vloeistof terug in contact komt met het uitgecondenseerde water, komt de opgeslagen energie weer vrij. De temperatuur loopt hierbij op tot 150 tot 200 °C. Het aantrekkelijke van onze technologie is dat we met heel weinig operationele kosten warmte van het ene niveau naar het andere kunnen pompen. Dat is het grote verschil met de warmtepompen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.’ Een ander voordeel is de mogelijkheid om het condensatieproduct te vervoeren, zodat de opgeslagen thermische energie op een andere plek is te benutten.

Bij veel industriële processen, bijvoorbeeld in de proces-, voedings- en papierindustrie, raakt relatief veel restwarmte van lage temperatuur verloren. In het Antwerps havengebied gaat het bijvoorbeeld om een thermisch vermogen van 480 MW, genoeg om de stad Antwerpen mee te verwarmen. Volgens het in Antwerpen gevestigde Caloritum zou het zelfs mogelijk zijn om met 10 % van de industriële restwarmte die in Europa vrijkomt, zes miljoen huishoudens van warmte te voorzien.

Caloritum voerde het onderzoeksproject samen uit met de Universiteit Gent en het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN). Volgens ECN kunnen dit soort thermische aangedreven warmtepompen zorgen voor een doorbraak op het gebied van de terugwinning van laagcalorische warmte. ‘We gaan voor het eind van dit jaar op een industriële locatie in de haven van Antwerpen een proefinstallatie bouwen’, aldus Ducheyne. ‘Het gaat hierbij om een installatie van 500 kW, wat overeenkomt met de energiebehoefte van een honderdtal gezinnen.’

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×