redactie
Zo goed als de zon zijn ze nog niet. Maar een Koreaanse onderzoeksinstituut is wel een stapje dichter bij gecontroleerde kernfusie op aarde. In de Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) is het gelukt om 20 seconden lang een plasma in stand te houden waarbij de ionen een temperatuur van meer dan 100 miljoen graden hadden. Een wereldrecord.
De onderzoekers verbreken daarmee hun eigen record. In 2018 haalde KSTAR acht seconden lang dezelfde temperatuur. Dit is een belangrijke temperatuur voor kernfusie-onderzoek; bij 100 miljoen graden kunnen waterstofisotopen fuseren tot helium, waarbij energie vrijkomt in de vorm van warmte.
In 2025 willen de onderzoekers de grenzen van hun experiment verder opzoeken door een plasma 300 seconden lang in stand te houden bij een nog hogere temperatuur. Een gloeiend heet plasma onder controle houden is een essentieel onderdeel van toekomstige energieopwekking met gecontroleerde kernfusie.
Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt KSTAR is een zogeheten tokamak. Dit is een torusvormig apparaat met supergleidende magneetspoelen. Daarmee wordt een krachtig magneetveld opgewekt dat het geïoniseerde plasma gevangen houdt. Het plasma moet blijven zweven in de reactor, omdat het zo heet is dat het elk materiaal dat ermee in contact komt zou doen smelten.
De prestatie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen de Koreaanse Seoul National University (SNU) en de Amerikaanse Columbia University.