Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • supergeleidende folie
  • vaillant stopt met brandstofcellen  
  • r&d energieopslag

Een supergeleidende folie die zeer dun is, net zo flexibel als huishoudfolie en bovendien honderd keer lichter dan bestaande hoge temperatuur-supergeleiders. Dit materiaal ontwikkelde een onderzoeksgroep van de Universität des Saarlandes. De basis vormt een vloeibare stof bestaande uit yttrium, barium, koper en zuurstof (YBCO), of soortgelijke verbindingen. Hieruit ontstaan door elektrospinning draden van minder dan 300 nm doorsnee, die door verhitting samensmelten tot een folie. Deze wordt supergeleidend bij -200 °C.

Vaillant, fabrikant van verwarmingsapparaten, stopt met brandstofcellenonderzoek. Ook ziet het bedrijf er van af om een warmtekrachtinstallatie op basis van brandstofcellen voor toepassing in eengezinswoningen te ontwikkelen. Volgens Vaillant zijn dergelijke installaties te duur voor privé-huishoudens en is er geen economisch haalbare productie mogelijk. Ook eerder al worstelde Vaillant met dit onderzoek; verschillende keren is van technologie gewisseld. Het bedrijf richt de r&d nu op duurzame energie en warmtepompen. Concurrenten (Viessman, Sunfire) gaan echter wel door met hun brandstofcellenonderzoek.

De Bundeswehr breidt haar cyberleger – nu 260 man – sterk uit. In 2021 moet het ‘Cyber- und Informationsraum’ (CIR) 13.500 soldaten en 1.500 burgers tellen. Computers van het Duitse leger krijgen dagelijks al 3.500 aanvallen te verwerken. Dat loopt uiteen van pogingen om informatie te bemachtigen tot overvallen om systemen plat te leggen. Het CIR moet het leger en het land beschermen tegen cyberaanvallen en bij buitenlandse operaties het internet bewaken en de communicatie van tegenstanders storen. De universiteit van de Bundeswehr in München breidt uit om ict-specialisten op te leiden.

Fraunhofer en de deelstaat Niedersachsen steken de komende vijf jaar samen € 60 miljoen in een nieuw onderzoekscentrum voor energieopslag. Het nieuwe lab, ondergebracht bij de TU Braunschweig, doet onderzoek naar batterijen en brandstofcellen voor mobiele en stationaire toepassingen. Het gaat samenwerken met de in aanbouw zijnde Volkswagen-proeffabriek voor batterijcellen in het naburige Salzgitter. Duitsland telt overigens al 22 r&d-centra voor energieopslag, die samenwerken in het ProZell-cluster.

Glasblazers van De Dietrich Prozess Systems uit Mainz hebben voor een restaurant in Lustenau (Oostenrijk) een bijna 3 m hoge fles gemaakt. Deze heeft een leeg gewicht van 370 kg en een doorsnee van 1 m (hals 30 cm). Volgens het Rekord Institut für Deutschland is het de grootste glazen fles ter wereld. Ze is gemaakt uit borosilicaatglas 3.3, dat ook gebruikt wordt voor apparaten in de chemische en farmaceutische industrie. De fles is bij ingebruikname gevuld met 1.700 l rode wijn.

Onderwerp:
ChemieICTIndustriële automatiseringMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×