Kort nieuws uit Duitsland

Leestijd: 2 minuten

Henk Tolsma

  • Virtuele trainer
  • Explosie fietsaccu
  • Snelwegen met bovenleiding

Tijdens de onlangs gehouden Berlin Fashion Week is de Fashion Fusion Award toegekend aan Trainwear, een in sportkleding geïntegreerd sensorisch weefsel dat door spierbewegingen van vorm verandert. Ook meet Trainwear ademhaling en hartritme. Op basis van die meetgegevens krijgt een sporter via een virtuele personal trainer adviezen over lichaamshouding en juiste uitvoering van sportoefeningen. Het weefsel met geïntegreerde sensoren is ontwikkeld door het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz in Kaiserslautern.

Een exploderende accu van een elektrische fiets leidde onlangs tot een grote brand met forse rookontwikkeling in een parkeergarage in Hannover. De oorzaak is nog onbekend; de schade bedraagt € 500.000. De fiets stond in een fietsenwinkel op de begane grond van de garage. Het is zeker al de vierde keer dat een fietsaccu in Duitsland explodeert of vlam vat. Een expert zegt in de Hannover Allgemeine Zeitung dat een klein productiefoutje of een kleine beschadiging al kan leiden tot explosie van dergelijke accu’s met een hoge energiedichtheid.

De Zwitserse elektriciteitsvoorziening berust grotendeels op waterkracht (60 %) en kernenergie (33,5 %). Maar uitgerekend de waterkracht verkeert in zwaar weer, zo meldt de Duitse ingenieursvereniging VDI. Driekwart van alle opwekkers – 500 waterkrachtcentrales met 160 opslag­bekkens en 1.000 kleinere waterkrachtgeneratoren – draait momenteel niet economisch. Belangrijkste oorzaken: overcapaciteit op binnen- en buitenlandse stroommarkten en sterke subsidiëring van wind- en zonne-energie in Europa. De in oktober 2016 in gebruik genomen pompaccumulatiecentrale Linth-Limmern (1.450 MW) draait vanaf het begin met verlies. Alleen oudere, afgeschreven installaties zijn nog rendabel.

Twee snelwegen in Duitsland krijgen bovenleidingen voor vrachtauto’s. Het betreft twee trajecten van elk 12 km boven autobanen in de deelstaten Schleswig-Holstein en Hessen. De precieze locaties worden binnenkort bekend. Hybride vrachtwagens kunnen hier met een pantograaf elektrisch rijden en los daarvan de dieselmotor gebruiken. Eind volgend jaar moeten de trajecten zijn geïnstalleerd. Volgens uitvoerder Siemens is de eHighway twee keer efficiënter dan rijden met verbrandingsmotoren. Goedkoop is het niet: een kilometer bovenleiding kost € 2,5 miljoen.

Torsten is een platform voor intern transport dat autonoom in alle richtingen kan rijden en om zijn as kan draaien. Het platte voertuig van 128,5×83,5×23,5 cm (lxbxh) kan lasten tot 1.200 kg vervoeren. De zelflerende autonome navigatie vermijdt obstakels met sensoren. De maximale snelheid bedraagt 0,8 m/s. Torsten is een van de elf kandidaten voor de International Forklift Truck of the Year Award.

Lees ook

Nieuwsbrief