Kort nieuws uit Duitsland

Leestijd: 2 minuten

Henk Tolsma

  • Accu in zoutcaverne
  • Audio zonder luidsprekers
  • Lichtgewicht bodemplaten

Een Redoxflow-batterij in een zoutcaverne. Het bedrijf Ewe Gasspeicher uit Oldenburg wil met dit idee de grootste bat-terij ter wereld bouwen. Voor dit doel worden twee zoutcavernes in Noord-Duitsland, elk met een inhoud van 100.000 m³, gevuld met ieder een andere elektrolyt. Hiervoor zijn metaalvrije zout­oplossingen ontwikkeld, die de cavernewanden intact laten. Een redoxflow-batterij van deze omvang kan volledig geladen een stad als Berlijn een uur van stroom voorzien. Ewe wil de batterij in 2023 gereed hebben. Eerst wordt er nog getest met vloeistoffen in containers.

Continental heeft een audiosysteem zonder luidsprekers ontwikkeld voor auto’s. De binnenbekleding van het voertuig, aangestuurd door actuatoren, wekt de geluidsgolven op. De voorste opstaande daksteunen zorgen voor de hogere klanken; deurbekleding levert de middenfrequenties; de dakbekleding levert de lage frequenties. Alle benodigde actuatoren samen wegen circa 1 kg; het inbouwvolume is ongeveer 1 l. Het systeem levert qua gewicht, ruimte en stroomverbruik besparingen tot 90 % op ten opzichte van een conventioneel audiosysteem, aldus Continental.

De Duitse regering stimuleert onderzoek op het gebied van micro-elektronica tot 2020 met € 800 miljoen. In het kader van de Forschungsfabrik Mikroelektronik gaat het geld met name naar: siliciumtechniek voor sensoren en actuatoren, halfgeleiders op basis van nieuwe materialen voor energiebesparing, en combinaties van silicium- en andere halfgeleiders voor het Internet of Things. Een van de projecten betreft dat van Audi en het Fraunhofer Institut, die galliumnitride-halfgeleiders willen gebruiken om de actieradius van elektrische auto’s te vergroten.

Onderzoekers van het Departement Architektur van de ETH Zürich hebben betonnen bodemplaten zonder stalen wapening ontwikkeld, die 70 % lichter zijn dan conventionele betonnen vloeren. Ze lieten zich inspireren door historische bouwprincipes, zoals de versterkingsribben toegepast in gewelven van oude Catalaanse bouwwerken. De ETH-onderzoekers hebben op basis daarvan dragende betonnen elementen ontworpen, bestaande uit een filigraan netwerk van dunne ribben die in de hoeken samenkomen, en die zijn ingespannen in een stalen raamwerk dat de drukkrachten opneemt.

Op 7 juli toonde het DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) zijn speciale broeikas die het Duitse ruimteagentschap eind dit jaar op Antarctica wil gaan testen voor het EDEN-ISS-project. Deze volledig gesloten broeikas moet het kweken van groente en fruit in woestijnen en plaatsen met zeer lage temperaturen mogelijk maken. Ook de water­consumptie ligt veel lager, omdat hier (vrijwel) niets van uit de kas verdampt.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: