Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

Kort nieuws van onze Oosterburen

Bouwconcern Hochtief voert de voorgenomen bouw van drie pompaccumulatiecentrales (pac’s) niet uit. Het betreft een pac van 500 MW bij Sondershausen in de deelstaat Thüringen, evenals een centrale bij Freden (Sachsen, 200 MW) en bij Lippe (Noordrijnland-Westfalen, 300 MW). Volgens Hochtief kunnen dergelijke waterkrachtcentrales in Duitsland onder het huidige energiebeleid niet meer economisch verantwoord draaien. Duitsland telt momenteel 36 pompaccumulatiecentrales. In een duurzame energievoorziening spelen ze een belangrijke rol bij de opslag van elektrische energie.

Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen verlichten 380.000 leds de buitenkant van de Allianz Arena in München. De omhulling van het voetbalstadion van Bayern München (een soort reusachtige autoband) is gemaakt van een folie van het copolymeer ethyleen-tetrafluorethyleen, die met luchtdruk op zijn plek wordt gehouden. Hierop heeft Philips de leds aangebracht. Ze zijn individueel aanstuurbaar, wat de mogelijkheid biedt om symbolen dynamisch (40 beelden/s) in vele kleuren te tonen. Een uur verlichting van de Arena kost € 60. De led-verlichting is 60% energiezuiniger dan de oude tl-verlichting.

Automobieltoeleverancier Hib Trim Part Solutions uit Bruchsal heeft een procedé ontwikkeld om binnenbekledingsdelen van auto’s – zoals hoedenplanken en deurbekleding – te spuitgieten uit een 50/50 mix van polypropyleen en hennep. Dat kon al met korte natuurvezels, maar nu lukt het ook met relatief lange – 1,5 à 2 cm – hennepvezels. Langere vezels bieden meer stijfheid. De bekledingsdelen zijn slagvast en 20% lichter dan wanneer ze uit alleen kunststof bestaan. De spuitgiettemperatuur ligt met 160 °C duidelijk lager dan bij de verwerking van louter kunststof (260 °C).

Algen en afval vormen de grondstoffen voor een nieuwe bio-kunststoffolie. Het milieu-instituut van Fraunhofer in Oberhausen heeft een verpakkingsmateriaal ontwikkeld dat geen beroep meer doet op fossiele grondstoffen en ook niet met de levensmiddelenproductie concurreert. De algen worden onttrokken uit het afval van de biodieselproductie. Daaruit wordt polymelkzuur gewonnen, dat wordt aangelengd met bijvoorbeeld vezels en vulstoffen uit bananenschillen. De daaruit geproduceerde folie heeft een hoge trekvastheid, bezit schimmelwerende eigenschappen en is bestand tegen temperaturen van 200 °C.

Ingenieurs van de TU Berlin hebben – met een Zuid-Koreaanse partner – een rudimentaire stap gezet naar gedachtensturing van een exoskelet. De drager moet zijn gedachten concentreren op één van vijf in verschillende frequenties blinkende led’s, die bewegingen representeren: naar voren, links, rechts, gaan zitten en opstaan. Uit de hele brij van gedachtenprikkels pikt een helm met ingebouwd EEG-apparaat de sturende gedachte op. Deze ‘brain computer interface’ stuurt een signaal naar de actuatoren van het exoskelet.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×