Kort nieuws uit Duitsland

Leestijd: 2 minuten

Henk Tolsma

  • Sturing stroomverbruik
  • Datende ingenieurs
  • Antigeluidsvensters
  • Geothermie in de lift
  • Mercedes Golf Car

Duitsland krijgt een ‘Gesetz zur Digitalisierung der Energiewende’, die voor nieuwe elektrische installaties de inbouw van slimme meters met besturingsmodule verplicht. Doel is om productie en verbruik van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Vanaf komend jaar moeten grootverbruikers (meer dan 10.000 kWh/jaar) en grote producenten van duurzame stroom (vermogen 7-100 kW) deze voorziening inbouwen. Uiterlijk 2021 geldt dit ook voor stroomconsumenten met een verbruik vanaf

6.000 kWh/jaar. Met de besturingsbox (‘smart meter gateway’) kunnen energie­bedrijven producenten en verbruikers aan- en afschakelen.

Mannelijke ingenieurs scoren behoorlijk goed op dating­sites. Techniekwebsite www.ingenieur.de heeft dat samen met datingsites Parship en Elite Partner uitgezocht. De hogere opleiding geeft ze een voorsprong op andere groepen. Maar onder academici doen ingenieurs het minder goed. Ze zijn, volgens zelf opgestelde profielen, schuchterder dan andere universitair afgestudeerden, en ook hechten ze minder belang aan modieuze kleding. Het belang van trouw in een relatie vinden ze echter weer belangrijker. Van alle ingenieurs krijgen architecten de meeste respons.

Vensters die geluidsoverlast reduceren met antigeluid. Onderzoekers van Fraunhofer en van het Glaszentrum in Darmstadt hebben smalle, 20 cm lange luidsprekers ontwikkeld die samen met de elektronica vrijwel onzichtbaar kunnen worden ingebouwd in de rand tussen dubbel glas. Een microfoontje pikt het storende lawaai op, waarna de elektronica de vier luidsprekers per venster aanstuurt om geluid in tegenfase te produceren. Het glas gaat dan in dezelfde frequentie trillen. De vensters reduceren lawaai van vliegtuigen of autowegen met de helft.

Dankzij verbeterde subsidieregelingen zit geothermie in Duitsland in de lift. De eerste vijf maanden van dit jaar is aan 2.480 projecten subsidie verleend, tegen 570 in dezelfde periode 2015. In genoemde periode is voor 25,7 MW aan projecten gesubsidieerd. Per project bedraagt de ondersteuning rond de
25 %. De geothermische installaties in Duitsland leveren in totaal 4.200 MW thermisch vermogen. Het betreft vrijwel allemaal installaties die warmte winnen uit de bovenste (ondiepe) aardlagen.

Mercedes heeft samen met de Deense producent van golfkarretjes Garia een luxe Golf Car ontwikkeld, met een sportief ontwerp dat aan de Smart doet denken. Hij is voorzien van een touchpad en een koelkastje onder de bank. Achterop zit een spoiler om de golfclubs in op te bergen. De 3 kW-motor kan kortstondig 11 kW leveren, wat het 440 kg zware karretje een maximumsnelheid van 30 km/h geeft; de actieradius bedraagt 80 km. Garia gaat twee testexemplaren bouwen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: