Teake Zuidema
Waarom oceanografisch onderzoek doen met een normale onderwaterrobot als het ook met deze gigantische krabrobot kan?
In tegenstelling tot de meeste op afstand bediende (ROV’s) of autonome onderwaterrobots (AUV’s) kan deze robot, ontworpen door het Koreaanse instituut voor oceanografische wetenschap en technologie (KIOST), namelijk wél opereren in sterke stromingen.
De Crabster CR200 kan, verbonden aan een 500 m lang snoer, op zes poten over de zeebodem lopen, ook wanneer de stromingssnelheid 1,5 m/s bedraagt. De robotkrab meet 2,2 x 2,5 x 2 m en de weegt 600 kg. De zes aluminium poten zijn bedekt met een met glasvezel versterkt plastic en hebben samen dertig beweegbare gewrichten. Twee van de drie voorpoten hebben grijpers die voorwerpen van de bodem kunnen oppakken en in een laadruim deponeren.
De robot heeft een akoestische Doppler-scanner die data verzamelt over de richting en de snelheid van stromingen. Een sonarscanner met een bereik van 150 m maakt gedetailleerde 3d-kaarten van de zeebodem. Daarnaast heeft Crabster een akoestische camera, die met 30 beelden per seconde – een veel hogere frequentie dan de sonar – in troebel water real-time video produceert van de omgeving tot een afstand van 15 m.
Crabster wordt op afstand bestuurd door vier mensen. De piloot manipuleert de voorbeweging en de houding van de robot. De copiloot bestuurt de grijpers, de camera’s en de schijnwerpers. Een navigator zet de koers uit en bepaalt de positie. De ingenieur heeft de controle over de sonarscanners en andere sensoren.
Crabster zal dit voorjaar voor het eerst getest worden op zijn maximale diepte van 220 m. Daarna zal de robot archeologen helpen bij het onderzoeken van scheepswrakken uit de twaalfde eeuw op de bodem van de Gele Zee.