Koeien produceren kennis op DC

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

  • Grondstoffen uit mest
  • Duurzaamheid troef

Met de officiële opening van het nieuw gebouwde innovatiecentrum voor de melkveehouderij in Leeuwarden op 26 mei door staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, is de weg voor Dairy Campus vrij om uit te groeien tot hét nationale centrum voor de melkveehouderij. Onderwijs, onderzoek en innovatie komen hier allen samen en Dairy Campus richt zich op het gehele melkveehouderspectrum.

Zo houdt de campus zich onder meer bezig met hoe mest te bewerken tot producten waar de markt behoefte aan heeft; onder andere door het scheiden van de opvang van urine en feces, en door mestvergisting zijn waardevolle grondstoffen uit mest te halen.

Een andere onderzoeksrichting is die van sensoren om biometrische gegevens van koeien nauwkeurig in de gaten te houden. Dit kan bijdragen aan het fokken van koeien die langer leven. Andere ict-projecten richten zich op het opzetten van netwerken voor melkveehouders, zodat zij ervaringen en kennis met elkaar kunnen delen.

Het onderwijsprogramma houdt zich onder meer bezig met het opleiden van toekomstige melkveehouders. Van Hall Larenstein werkt momenteel aan de ontwikkeling van een master Innovative Dairy Management en een hbo-opleiding Ondernemerschap Melkveehouderij. Ook komen er drie lectoraten die zich zullen richten op grootschalige melkveehouderij en ondernemerschap, duurzame melkveehouderij en Smart Farming en ketenefficiëntie.

Lees verder onder de foto(Copyright: Dairy Campus)

Martin Scholten, voorzitter van de stuurgroep van Dairy Campus: ‘Bij Dairy Campus hebben we alles onder één dak. Dat is uniek in de wereld. Om voor te blijven lopen moet je blijven vernieuwen. Dat kan op Dairy Campus worden uitgeprobeerd en daar is de nieuwbouw ook op ingericht. Koeien produceren bij ons geen melk maar kennis.’

Dairy Campus is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR Livestock Research, Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College, Dairy Training Centre, LTO Nederland, Friesland Campina, gemeente Leeuwarden, provincie Friesland en Rijksuniversiteit Groningen/ campus Fryslân.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: