Kijk mama, zonder tanden

Leestijd: < 1 minuten

Arjen Dijkgraaf

De eerste echte doorbraak op transmissiegebied in zestig jaar, zo omschrijft de Delftse startup IMSystems zijn Archimedes Drive.

Deze week zegden InnovationQuarter en Lucros Investment € 600.000 toe voor de verdere ontwikkeling van deze vertragingskast voor elektromotoren, met industriële robots als eerste beoogde toepassingsgebied.

De Archimedes Drive ziet er uit als een planeetwielmechanisme, maar dan zonder tanden. Het centrale zonnewiel hangt aan de motor, het satellietwiel zit vast in de behuizing. Die twee wielen zijn niet vervormbaar, de buizen die dienen als planeetwielen wél. Ze zitten er los tussen en worden ietwat plat geknepen, wat voldoende wrijving oplevert om te worden meegenomen zonder te slippen. Elke buis is aan één kant verlengd met een stuk met een iets grotere diameter, en daaromheen zit een tweede satellietwiel dat de output van de aandrijving vormt.

Lees verder onder de video

Hoe kleiner het verschil in diameter, hoe groter de overbrengingsverhouding. Die wordt eigenlijk alleen beperkt door productietoleranties; IMSystems zegt 10.000:1 te kunnen halen, iets waar je anders een vrij ingewikkelde tandwielkast voor nodig hebt. Mede door het ontbreken van enige speling kun je robotarmen zo ongekend nauwkeurig besturen. Bovendien werkt het zonder smering en zou de slijtage uiterst gering moeten zijn.

Die € 600.000 dient vooral om dat laatste te bewijzen. IMSystems bestaat nog maar twee jaar, te kort om aan duurtests te zijn toegekomen. In RoboValley, de ontwikkelomgeving rond het TU Delft Robotics Institute, mogen robotfabrikanten de Archimedes Drive nu aan de tand, pardon, rol voelen en zien hoe hij zich houdt in de harde industriële praktijk.

Lees ook

Nieuwsbrief