Mischa Brendel
In de op 14 november verschenen Keuzegids Universiteiten 2014 scoren alle drie de technische universiteiten bovengemiddeld wat betreft de kwaliteit van hun opleidingen. Met name de opleidingen van de Technische Universiteit Eindhoven doen het goed.
Studenten zijn vooral enthousiast over elektrotechniek: de kwaliteit van de opleidingen is uitstekend en na het afstuderen ligt een goedbetaalde baan op niveau in het verschiet. De Universiteit Twente scoort hier het best, gevolgd door de TU/e.
Ook de ‘constructiestudies’ (werktuigbouwkunde, maritieme techniek, lucht- en ruimtevaarttechniek en biomedische technologie volgens de indeling van de keuzegids) bieden een goed perspectief op een baan kort na het voltooien van de studie. Een baan in deze sectoren levert bovendien een bovengemiddeld salaris op. Werktuigbouwkunde scoort in Enschede en Eindhoven even hoog; de TUD moet het doen met een iets lager rapportcijfer. De TU/e levert een kwalitatief betere opleiding in biomedische technologie dan de UT; de TUD biedt deze opleiding niet.
Afgestudeerden civiele techniek moeten genoegen nemen met een iets lager salaris, maar ook hier zijn de baankansen gunstig. De waardering van bouwkunde ligt echter zowel bij de TU/e als de TUD onder het gemiddelde. Civiele techniek aan de TU/e scoort hoog, terwijl deze studie aan de TUD niet boven het gemiddelde uitkomt.
Industrieel ontwerp levert iets minder goede baanperspectieven op en ook het salaris is iets minder. Ook hier levert de TU/e de beste, bovengemiddelde kwaliteit, gevolgd door respectievelijk de UT en de TUD.
Hoewel informatici momenteel nog redelijk terecht komen, zijn de toekomstperspectieven minder rooskleurig. Hetzelfde geldt voor de studie kunstmatige intelligentie. De opleiding ICT is beschikbaar aan zes universiteiten, waarbij Nijmegen de beste keuze is. Kunstmatige intelligentie, eveneens beschikbaar aan zes universiteiten, kan het beste gevolgd worden in Maastricht.