Keuzegids hbo 2013 uit

Mischa Brendel

De Keuzegids hbo voltijd 2013 is uit, waarin ook de technische hbo-studies weer belicht worden. De gids bevat de kwaliteitsvergelijking van (oud-)studenten en medewerkers van de verschillende opleidingen.

De kwalitatief beste technische hbo-opleiding is bio-informatica aan HAN in Nijmegen; de slechtst gewaardeerde opleiding in deze categorie is technische informatica aan de Hogeschool Utrecht. Pas afgestudeerden bio-informatica en technische informatica kunnen een gemiddeld startsalaris van 2.356 euro tegemoet zien. Het werk wordt goed op niveau gewaardeerd en het werkloosheidspercentage van 4,3 procent is niet hoog.

Algemene informatica kun je het beste aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen studeren; de Hogeschool Leiden scoort hier kwalitatief het laagst. Het werkloosheidspercentage ligt hier met 3,3 procent laag en het werk wordt goed op niveau geschat. Het gemiddelde startersloon ligt hier op 2.465 euro.

Hbo-afgestudeerden chemie en chemische technologie moeten het met een iets lager startersloon doen: dit ligt op 2.276 euro. Ook wordt het werk hier iets minder op niveau geschat: 81 procent vindt dit voldoende. De chemieopleiding van Avans in Den Bosch wordt het hoogst gewaardeerd; die van Saxion in Enschede het slechtst. Wel ligt het niveau van de laagst gewaardeerde opleiding een stuk hoger dan bij veel andere opleidingen. Het werkloosheidspercentage ligt bij deze opleidingen op 3,9 procent.

Met een hbo-diploma elektrotechniek op zak kun je rekenen op een aardig gemiddeld startsalaris: 2.534 euro. Bovendien ligt het werkloosheidspercentage hier met 1,2 procent bijzonder laag. De waardering voor de opleiding aan het Windesheim in Zwolle is het hoogst; die aan de Hogeschool van Amsterdam het laagst. Afgestudeerden vinden dat hun opleiding behoorlijk goed aansluit bij hun werk.

De opleiding werktuigbouwkunde wordt het hoogst gewaardeerd aan Fontys in Venlo. Minder te spreken zijn mensen over de opleiding aan de Hogeschool Utrecht; deze krijgt de laagste waardering. Het werkloosheidspercentage ligt op 3 procent, het gemiddelde startsalaris op 2.504 euro. Ook hier vindt men het werk voldoende op niveau.

Hoewel het werklozenpercentage bij voertuigentechniek met 4,3 procent iets hoger ligt dan bij de meeste andere technische opleidingen, zit het startsalaris vergeleken met deze andere opleidingen in de bovenste helft: 2.542 euro. De opleiding, waarvan het werkniveau een hele dikke voldoende krijgt, vindt de meeste waardering aan de IVA in Driebergen. Opmerkelijk genoeg is dit een parttime-opleiding. Bovendien wijkt deze opleiding af van de andere opleidingen in het rijtje: in Driebergen studeer je af in autobranche management; aan de andere instituten studeer je af in autotechniek, luchtvaarttechnologie, scheepsbouw, of industriële automatisering. Ook opmerkelijk is dat de opleidingen autobranche management en industriële automatisering een hoge waardering krijgen, terwijl alle andere opleidingen er karig vanaf komen. Het laagst gewaardeerd wordt scheepsbouw aan Inholland te Delft.

Afgestudeerden bouwkunde zijn minder dan andere technische opleidingen tevreden over het werkniveau: de opleiding scoort hier 76 procent. Het werkloosheidspercentage is met 7,8 procent behoorlijk hoog. Het gemiddelde startsalaris ligt ook iets lager dan bij veel andere opleidingen: 2.297 euro. Climate & management aan de Haagse Hogeschool in Den Haag krijgt de hoogste score (samen met de opleiding stedenbouwkundig ontwerp aan Saxion in Deventer is dit de enige opleiding in deze categorie die niet bouwkunde is), terwijl de opleiding bouwkunde aan dezelfde school de laagste waardering krijgt. Overigens wordt de opleiding bouwkunde nergens heel hoog gewaardeerd.

Afgestudeerden civiele techniek zijn zo goed als zeker van een baan: het werkloosheidspercentage ligt hier op slechts 0,7 procent. Het startsalaris ligt gemiddeld op 2.321 euro en het werkniveau wordt goed gewaardeerd. Mensen aan de HAN in Arnhem waren het meest enthousiast over hun opleiding; mensen aan de Hogeschool Utrecht het minst.

Voor het hoogste gemiddelde startsalaris bij een technische hbo-opleiding moeten mensen zijn bij de opleiding logistiek, verkeer en zeevaart: dat ligt op 2.565 euro. Bovendien is het werkloosheidspercentage hier met 0,9 procent erg laag. 74 procent van de afgestudeerden vindt het werk op niveau. De opleiding tot maritiem officier aan de NHL op Terschelling kan rekenen op de hoogste waardering, logistiek & technische vervoerskunde aan de Hogeschool van Amsterdam op de laagste.

De opleiding ontwerpen tot slot kan rekenen op het laagste gemiddelde startsalaris van alle technische opleidingen: 2.060 euro. Deze opleiding wordt het hoogst gewaardeerd aan de NHTV in Breda, al gaat het hier om ICT-ontwerp (in dit geval game architecture). Het minst gewaardeerd wordt de opleiding communication & multimedia design aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. 90 procent van de afgestudeerden vindt het werk op niveau; het werkloosheidspercentage ligt op 4,3 procent.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required