Christian Jongeneel
‘Innoveren is delen’ leek de voornaamste boodschap van het Kennisfestival dat afgelopen maandag in Rotterdam gehouden werd, al was die boodschap lastig te destilleren uit het wat rommelige festival.
Buiten de hangar op Rotterdam The Hague Airport stond een tiental paarse partybussen. Het waren de locaties van de workshops tijdens het Kennisfestival, dat werd georganiseerd door de Kennisalliantie, een organisatie waarin overheden en instellingen in Zuid-Holland samenwerken om innovatie in het mkb te stimuleren. De hangar zelf was de hoofdlocatie, met een podium voor sprekers en vooral veel bedrijfspresentaties, variërend van kennisinstellingen en jonge hitech-bedrijfjes tot regionale bedrijven als vishandel Schmidt Zeevis, dat een oesteropener toonde. Het brede pallet (ict, medische applicaties, levensmiddelen) maakte dat de samenhang van het evenement zowel inhoudelijk als qua doelgroep nogal diffuus was.
Â
Toch drong zich af en toe een thema op: innoveren is delen. Dat was bijvoorbeeld de boodschap van hoofdspreker Jim Stolze, oprichter van TEDx Nederland, een website voor de uitwisseling van ideeën. Hij hield een pleidooi voor open source innovatie, maar vergat erbij te melden dat veel van die openheid slechts schijn is. In tegenstelling tot Explorer is Firefox inderdaad een open source browser, maar de kerncode van Firefox wordt net als bij Explorer gemaakt door een professioneel team, alleen betaald door Google in plaats van Microsoft.
Â
De twee prijsuitreikingen die na Stolze’s praatje volgden gingen dan ook naar prestaties volgens de klassieke aanpak: een of meer uitvinders met een goed idee. Drie Delftse studenten wonnen de zogeheten ESNC-prijs voor applicaties voor satellietnavigatie met ReMood, een polsbandje met leds dat festivalbezoekers via hun smartphone in staat stelt hun stemming te delen met anderen. Student Michael van der Bent won de Kennisbruggen Innovatieprijs voor een manier om de productie van zogenaamde flightcases (schokvrije koffers die kwetsbare objecten beschermen) te standaardiseren.
Â
‘Delen’ was wel weer thema bij de workshops, zoals die van het lectoraat Ondernemen & Innoveren van de Haagse Hogeschool. Deze heeft een project lopen waarin tussen de tien en twintig bedrijven uit totaal verschillende bedrijfstakken met elkaar ideeën uitwisselen. ‘Van elkaar willen leren is de start van een innovatietraject’, aldus onderzoekster Renate Vermeij. ‘Al zijn de bedrijven in het project totaal verschillend, de problemen waar ze tegenaan lopen zijn vergelijkbaar. Dan helpt contact met een bedrijf uit een totaal andere branche je anders tegen dingen aan te kijken.’
Â
Pas in de tweede helft van de middag stroomde de hangar vol met studenten, die dachten te zijn opgetrommeld voor ‘Meet the dragons’, een live-uitvoering van het televisieprogramma waarin jonge ondernemers hun idee ‘pitchen’ voor een groep investeerders; een soort Idols voor bedrijfjes. In werkelijkheid bleek de attractie de Britse vice-premier Nick Clegg te zijn, die even daarvoor de Business Week van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam geopend had en kennelijk nog wat tijd over had tijdens zijn bliksembezoek aan Nederland.
Â
Cleggs toespraak ging vooral over de huidige Britse politiek, waarmee het Kennisfestival nog een stapje verder in de breedte maakte. Het bevestigde het beeld van een grabbelton, waarbij innovatie als gemene deler niet sterk genoeg was om coherentie in het evenement te brengen.