Indra Waardenburg
Afgelopen maand heeft Rijkswaterstaat (RWS) de Jutphasebrug, de verbinding tussen Utrecht en Nieuwegein over het Amsterdam-Rijnkanaal, volledig ingepakt in folie.
Gedurende zeven weken wordt het staal nu versterkt en krijgt de brug een nieuwe verflaag. Eerder dit jaar schoof RWS de brug 15 m opzij en plaatste een tijdelijke hulpbrug. ‘De Jutphasebrug komt uit 1936 en is niet gemaakt voor de huidige verkeersintensiteit. De renovatie moet de levensduur van de brug met zo’n dertig jaar verlengen’, vertelt Jorn Verwoerd, omgevingsmanager bij RWS.
De renovatie van de Jutphasebrug maakt deel uit van het vijf jaar durende KARGO-project (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud). Binnen dit project werkt RWS sinds 2011 aan de renovatie en vernieuwing van acht stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Boven-IJ.
Naast de renovatie en vernieuwing verhoogt RWS zeven van de acht bruggen met 25 tot 50 cm voor de doorvaart van vierlaags containerschepen. Het samenvoegen van acht bruggen in één project moet volgens de omgevingsmanager het proces optimaliseren. ‘Het renovatieproces bij de laatste brug zou dan een schoolvoorbeeld moeten zijn’, aldus Verwoerd.
Lees verder onder de video
Twee bruggen waren met het oog op de kosten en de tijd niet te renoveren; de Weesperbrug en Loenerslootsebrug zijn inmiddels vervangen. Verwoerd: ‘Een voordeel van het plaatsen van nieuwe bruggen is dat je bij het vervaardigen van deze bruggen al rekening kan houden met de aangepaste doorvaarthoogte. In plaats van twee grote hoofdliggers kunnen we er met een aantal kleinere hoofdliggers voor zorgen dat de brug een stuk minder ver opgehoogd hoeft te worden voor eenzelfde doorvaarthoogte.’