Gerald Schut
Hoopvol nieuws. De rijkste man van de wereld, Amazon-tycoon Jeff Bezos, gaat $ 10 miljard geven aan wetenschappers en activisten in de strijd tegen klimaatverandering. Dat is een flinke som, waarnaast bijvoorbeeld ons Nederlandse Invest-NL van Wouter Bos (€ 1,7 miljard) verbleekt. Aan de andere kant is die $ 10 miljard slechts een fractie (8 %) van het totale vermogen van Bezos, die tot nu weinig ambitie als weldoener toonde. Bezos haalt ook bij lange na niet de vorig jaar door Bill Gates en Warren Buffett geformuleerde ‘Giving Pledge’. Ondertekenaars, waaronder Elon Musk, Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg en opmerkelijk genoeg ook Bezos’ ex-vrouw MacKenzie Bezos beloofden daarin minstens de helft van hun bezit weg te geven aan goede doelen. Bezos haalt zelfs de Bijbelse tiende niet.
Dat alles neemt niet weg dat het ‘Earth Fund’ van Bezos een belangrijke kracht ten goede kan zijn. Publiek onderzoek naar energie is de meest verwaarloosde vorm van klimaatbeleid, schreef TW vorig jaar. Nieuwe technieken voor zonnecellen en kernreactoren kunnen een CO2-vrije energievoorziening haalbaar en betaalbaar maken voor iedereen. In zijn eentje kan Bezos het onderzoek naar ‘solar geo-engineering’, waar nu $ 20 miljoen in om gaat een impuls geven. Grootschalige seizoensopslag is de heilige graal van de energietransitie. Bezos is met onder meer Bill Gates ook betrokken bij Breakthrough Energy Ventures, dat start-ups en scale-ups op het gebied van schone energie ondersteunt. Met zijn ‘Earth Fund’ gaat Bezos zich nu dus richten op fundamentelere wetenschap en activisme.
Voor dat activisme diende zich in dezelfde week alvast een kandidaat aan. The Guardian bracht het onthutsende nieuws dat maar liefst een kwart van de klimaatsceptische tweets op een gemiddelde dag van bots afkomstig zijn. Onderzoekers van de Amerikaanse Brown University haalden 6,5 miljoen tweets in de periode rondom juni 2017, toen de VS onder leiding van president Trump het klimaatverdrag van Parijs opzegden, door de Botometer. Van de tweets over ‘nepwetenschap’ bleek zelfs 38 % afkomstig van bots. Voor de goede orde: ook 5 % van de activistische tweets voor klimaatbeleid bleek afkomstig van bots. Maar het verschil is groot en de invloed op het publieke debat is giftig. ‘Hoe meer ontkennende trollen meedoen, hoe meer mensen de indruk krijgen dat er verschil van mening bestaat en daardoor hun steun voor klimaatwetenschap verkleinen,’ zegt co-auteur Stephan Lewandowski. Dit is typisch een gebied waar Bezos een verschil kan maken.
Misschien kan hij daarvoor eens navraag doen bij de programmeurs en filosofen van de UvA, die een argumentatiemachine ontwikkelen die automatisch drogredeneringen in het publieke debat identificeert. In de Volkskrant vertelden ze over de 30 typen redeneringen die ze in hun model stoppen. Het nihilistische botleger zou hoe dan ook kanonnenvoer moeten zijn voor de rijkste man van de wereld.