https://technischweekblad.nl/ingenieur-van-het-jaar-david-fernandez-rivas-erkenning-van-de-samenleving/
Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, KIVI

Jacquelien Scherpen wint Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Leestijd: 2 minuten

Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De KIVI Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI.

De jury prijst prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. ‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury.

Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.’

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah. Zij is bij ingenieursbureau Royal Haskoning DHV deskundige op het gebied van afvalwater. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden.

De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Studententeams 

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

Over de prijs

Dit was de negende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, naar prins Friso die lid van KIVI was. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De winnaar mag zich Ingenieur van het Jaar noemen. Nog niet eerder waren er alleen vrouwen onder de finalisten.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: