Italiaanse CO2-batterij claimt $50/MWh

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

De Italiaanse startup Energy Dome gaat op het eiland Sardinië een CO2-batterij (2,5 MWe / 4 MWh) bouwen met turbine-leverancier Ansaldo Energia. Volgens het bedrijf zal de demonstratiefaciliteit in 2022 worden opgeleverd.

Directeur Claudio Spadacini zegt tegen Recharge News dat de thermodynamische energieopslag op basis van vloeibare CO2 een rendement van 75-80% per laadcyclus heeft: hoger dan andere vormen van lange termijn opslag, zoals lucht onder hoge druk of opslag op basis van zwaartekracht. ‘We hebben een LCOS (Levelized Cost of Storage) van minder $100/MWh berekend voor de eerste commerciële installatie, die we gaan bouwen: 25MW/200MWh — onze standaard module,’ stelt Spadacini. Volgens hem is een verder kostendaling tot $50/MWh mogelijk, waarmee de prijs vergelijkbaar wordt met de CRYOBattery op basis van gekoelde samengeperste lucht van Highview , dat $50/MWh in 2030 hoopt te realiseren, en het Amerikaanse Echogen dat rekent met een LCOS van $50-60/MWh voor een systeem op basis van superkritisch CO2.

Het systeem van Energy Dome omvat een grote PVC-zak met daarin CO2, dat in de laadfase tot 60 bar wordt samengeperst, waardoor het vloeibaar wordt en een temperatuur van 300°C bereikt. De warmte wordt opgeslagen in zouten om later gebruikt te worden, terwijl de afgekoelde CO2 in tanks wordt opgeslagen. Als elektriciteit nodig is, loopt de vloeibare CO2 door een evaporator en wordt de warmte weer toegevoegd. Het gas zet hierbij onder atmosferische druk snel uit en drijft een generator aan. Een voordeel van het gebruik van CO2 in plaats van lucht – zoals in de CRYOBattery van Highview – is dat het al bij 30°C (bij 5,2 bar) vloeibaar wordt, versus -150°C (bij 37,9 bar) voor lucht. Dit vergt minder koeling en dus minder energieverbruik.

Het Energy Dome is een gesloten systeem, waarbij de CO2 in ‘ontladen staat’ bij atmosferische druk en temperatuur is opslagen in de PVC-zak (het ‘dome’). Het gebruikte textiel met PVC coating wordt ook al gebruikt in installaties voor de productie van biogas. Volgens Spadacini zijn alle gebruikte onderdelen gangbaar en commercieel beschikbaar. ‘Wij combineren alleen bestaande componenten en dat is belangrijk om de markt op te kunnen.’ Energy Dome beoogt opslag voor dag-nacht schommelingen.

Ondertussen heeft Amerikaanse bedrijf FORM Energy bekend gemaakt dat de batterijen waar het met veel geheimzinnige bombarie aan werkt op basis van ijzerpoeder zijn. In Minnesota gaat het een batterij van 1MW/150MWh installeren, die in 2023 klaar moet zijn. Deze vorm van opslag is geschikt voor langere perioden en zou uiteindelijk slechts enkele tientjes per MWh moeten gaan kosten.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required