Mark van der Heijden
De (indirecte) uitstoot van broeikasgassen door elektrische auto’s is (veel) groter dan vaak wordt gedacht. Dit geldt met name – maar niet alleen – voor grote, zware elektrische auto’s. Dat bommetje gooide de Consumentenbond midden april. Maar klopt het ook?
De Consumentenbond dook in een onderzoek van Green NCAP, een organisatie die auto’s beoordeeld en gelinkt is met de Consumentenbond. Green NCAP telde daarin de reguliere uitstoot- en verbruikscijfers op bij de geschatte uitstoot in een zogenoemde Life Cycle Assessment (LCA).
De elektrische auto steekt, volgens dit onderzoek, niet zo gunstig af bij een benzineauto. Bij de productie van de elektromotor komen bijna net zoveel broeikasgassen vrij als die van een auto met verbrandingsmotor – wel zijn elektrische componenten beter te recyclen.
Een zwaardere auto vraagt meer energie. Zo is een 2150 kg zware elektrische auto (Audi E Tron) ongunstiger dan een 1180 kg wegende diesel (Toyota Yaris). Het verbruik van elektrische auto’s stijgt bij lagere temperaturen, terwijl in grote delen van Europa de elektriciteitsopwekking niet eens heel groen is.
Au.
Maar wacht eens even. Green NCAP maakt bij het maken van de schattingen gebruik van een tool ontwikkeld door Joanneum Research waaruit de vooringenomenheid van conservatieve gelschieters blijkt, zegt Auke Hoekstra, expert van de TU Eindhoven.
Hoekstra is al eens eerder in de methode- Joanneum gedoken, want, zo zegt hij, het is niet de eerste keer dat een onderzoek met de door hen ontwikkelde tool de elektrische auto ongunstig doet afsteken. Eerder overschatte een Duitse studie de CO2-uitstot, omdat het de batterij een te korte levens duur gaf en oude studies voor de hoeveelheid CO2 per kWh gebruikte.
Nog geen 2 jaar terug rekende Hoekstra al voor dat een Tesla Model 3 al 65 procent minder CO2 uitstoot dan een Mercedes C-Klasse. Eventuele extra CO2-uitstoot tijdens de productie was toen na 28.000 km al ingelopen. Gewoon elektrisch blijven rijden dus.