Interessante ruimtekost

Leestijd: < 1 minuten

Hilde de Laat

De jaarlijkse Sterrenkunde Olympiade voor middelbare scholieren is weer van start gegaan. Deze pittige vragen over het heelal zijn echter ook voor geïnteresseerde volwassenen interessante kost én vrij toegankelijk via de website.

Zowel meerkeuzevragen als open vragen met berekeningen en programmeervragen komen voorbij. De tien meerkeuzevragen zijn pittig, maar de open vragen – zes stuks in totaal – zijn nog veel moeilijker. Zo moet er bij één vraag de onderlinge gravitatie-aantrekkingskracht tussen zon, aarde en maan worden berekend, waarbij men vervolgens uit moet leggen welk hemellichaam nu om welk ander hemellichaam draait. Een andere vraag richt zich op de hoeveelheid energie die radiosterrenstelsels uitstralen; een wiskundeknobbel lijkt een vereiste.

Bovenbouwleerlingen havo en vwo kunnen hun antwoorden voor 15 mei insturen om aan de voorronde mee te doen. De beste kandidaten doen mee aan de finale in Groningen. De hoofdprijs is een bezoek aan het Roque de los Muchachos-observatorium op La Palma.

Lees ook

Nieuwsbrief