Intelligent design door de mens

Gerald Schut

Hoe synthetische biologie de wereld op zijn kop zal zetten weten we nog niet, maar dát ons leven er radicaal door zullen veranderen staat vast. In een speciale aflevering van de zijn Technology Quarterly schuwt weekblad The Economist grote woorden niet.

De ontluikende mogelijkheid om genen vanuit het niets zelf te componeren, alsof je letters in een tekstbewerkingsprogramma invoert, biedt grenzeloze mogelijkheden, die al verkend worden in industriële processen en farmaceutica. Straks zijn gebouwen van synthetisch hout niet langer louter denkbeeldig om van supermensen nog maar te zwijgen.

The Economist vergelijkt de ontbolsterende transformatie met drie voorgaande grote veranderingen in de leefwereld van de mens: de toepassing van fossiele brandstoffen, de mondialisering van ecosystemen door menselijk handelen en de domesticatie van dieren en gewassen. Ieder van deze gamechangers zal worden versterkt. Het grote is verschil met de voorgangers is dat we die alleen terugkijkend kunnen onderscheiden; de komende transformatie is van tevoren niet te missen.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required