Intel en Micron claimen nieuw type computergeheugen

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

  • Tot duizend keer sneller
  • Tien keer zoveel opslagcapaciteit
  • ‘Driedimensionaal dambord’

Technologiebedrijf Intel en chipfabrikant Micron claimen een nieuw type computergeheugen te hebben ontwikkeld dat tot duizend keer sneller is dan NAND-geheugen, het type flashgeheugen dat SSD-schijven en flashkaarten momenteel gebruiken, terwijl het een tot tien keer zo grote opslagcapaciteit heeft als het huidige werkgeheugen. Ook als er geen elektrische spanning op het geheugen staat, blijven de gegevens behouden.

Het nieuwe type geheugen heeft de naam 3D XPoint gekregen en heeft wat de ontwikkelaars een transistorloze cross point-architectuur noemen, wat ze omschrijven als een driedimensionaal dambord. Door deze structuur, zo stellen Micron en Intel, kunnen geheugencellen individueel worden aangesproken, waardoor data sneller en efficiënter weggeschreven en uitgelezen kunnen worden. Deze architectuur huist 128 miljard geheugencellen, die elk een bit aan informatie kunnen verwerken. De capaciteit van het geheugen zou hiermee in eerste instantie 128 Gb worden, maar in de toekomst kunnen er wellicht meerdere lagen van het geheugen worden gestapeld, waarmee de capaciteit toeneemt. Transistors zijn niet nodig, omdat data worden weggeschreven en uitgelezen met spanningsvariaties.

Het geheugen combineert die eigenschappen waar fabrikanten al lange tijd naar op zoek zijn. Het huidige werkgeheugen is zeer snel, maar kent een beperkte opslagcapaciteit. Bovendien gaan de gegevens in werkgeheugen verloren bij een gebrek aan elektrische spanning. NAND-flashgeheugen heeft op zijn beurt een grote capaciteit, maar het duurt veel langer om hier gegevens naartoe te schrijven of vanaf te lezen.

Het 3D XPoint-geheugen is momenteel al in productie. Later dit jaar mogen partners van de twee bedrijven al met de technologie aan de slag en ook Micron en Intel werken zelf al aan producten met het 3D XPoint-geheugen.

Hoewel details over materiaal en productiemethode ontbreken, is het nieuwe type geheugen volgens Intel en Micron een ‘gamechanger’ en spreken ze over de eerste grote ontwikkeling van computergeheugens in meer dan 25 jaar. De toepassingen zijn volgens de twee technologiebedrijven legio; een voorbeeld dat ze noemen is het spelen van computerspellen op een resolutie van 8K (de opvolger van 4K), waarbij grote hoeveelheden grafische data snel verwerkt moeten worden.

Lees ook

Nieuwsbrief