Nieuws
0

Innovaties Made In Holland

Mark van Baal

Op de Techni-Show, de vakbeurs voor productietechniek in Utrecht, werd deze week de Made in Holland Award uigereikt. De vier genomineerden zijn bedrijven die een innovatief product in Nederland maken. De producent van brillen voor ontwikkelingslanden won de Award. 

SMS Stamp Tool & Mould Technologies in Tilburg, leverancier van stempel- en matrijstechniek, ontwikkelde een machine om brillenglazen voor verstelbare brillen te spuitgieten. De sterkte van de brillen, die bedoeld zijn voor ontwikkelingslanden, kunnen met twee wieltjes worden veranderd. De glazen zijn aan de binnenkant 0,4 mm dik en aan de buitenkant 1,2 mm dik. ‘Het doel van de innovatie was het ontwikkelen van een volledig geautomatiseerde spuitgietmachine’, zegt Nico van Wijnen, technisch directeur van ART Groep, waar SMS onder valt. ‘Met daaraan gekoppeld een machine voor het coaten en drogen van de lenzen en het plaatsen van de glazen in houders. Door de volledige automatisering kon een kostprijs van één euro worden gerealiseerd.’ De machine draait sinds september 2009. De eerste dertigduizend brillen zijn geleverd aan Afghanistan en Tanzania.

 

Dynobend, fabrikant van machines voor het koud vervormen van buizen en profielen in Haaksbergen, is genomineerd met een machine die pijpeinden bewerkt. De pijpeindbewerkingsmachine kan verschillende materiaalsoorten, vormen en diameters aan. De machine bewerkt pijpen gelijktijdig aan twee zijden, vertelt algemeen directeur Johan Scholten. Dit voorkomt tussenopslag van halffabrikaten. ‘Door deze innovatie kan een product compleet worden afgewerkt in één arbeidsgang. Het voordeel hiervan is dat deze manier van werken enorm kostprijsreducerend is.’

 

Refitech Composites in Waalwijk ontwikkelt en vervaardigt producten uit composieten. Samen met opdrachtgever ATD, leverancier van machines en productielijnen voor inpakken en hanteren van verschillende producten, ontwikkelde het een zogenoemde pick and place arm van koolstofvezel. Het apparaat, dat tabaksbladeren met vacuüm oppakt en plaatst, is onderdeel van een productielijn voor sigaren. De snelheid kon met veertig procent worden verhoogd door het lage gewicht van de arm van koolstofcomposiet. Aluminium armen, die tegenwoordig worden gebruikt, zijn minder geschikt voor deze snelheden. ‘Door de arm te maken van composiet, is hij superlicht, superstijf en surpersterk, waardoor de machine veel sneller kan produceren’, zegt Arthur Cooijmans van Refitech Composites. Toepassing van composiet in de machinebouw wordt nog als exotisch en spannend gezien. Wij willen dat spannende eraf halen.’

 

Cellro, fabrikant van automatiseringssystemen in Ede, dingt mee met een cel met een automatiseringsrobot. De innovatie aan dit product is dat de robot flexibel inzetbaar is, vertelt Bert den Ouden van Cellro. De robotcel is bedoeld voor series tot een paar honderd stuks, die enkele uren lopen. ‘Automatisering wordt meestal ingezet voor veel grotere series’, zegt Den Ouden. De robotcel kan bijvoorbeeld een paar honderd assen in en uit een draaibank plaatsen. De draaibank kan dan zonder personeel een paar honderd keer een bepaalde bewerking doen. Vervolgens kan hij in een kwartier worden omgesteld om een serie van een heel ander werkstuk in dezelfde machine te laten bewerken. Een medewerker hoeft alleen een andere klem of andere bekken op de frees- of draaimachine te zetten, een andere grijper op de robot en de aanvoer aan te passen.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×