Innovaties in de agrarische sector

Leestijd: 3 minuten

Armand van Wijck

Agro-industriële coöperatie Royal Cosun heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in R&D. Zo opende het moederbedrijf van onder andere Suiker Unie en Aviko medio 2017 een nieuw innovatiecentrum in Dinteloord. Door de sterke groei zijn er meer mensen nodig voor het onderzoek dat plaatsvindt voor het hoogwaardig valoriseren van nevenstromen uit plantaardige grondstoffen.

‘De vraag waarom en hoe iets werkt, wordt voor ons steeds belangrijker. Daarom is er meer behoefte aan mensen die van (technische) universiteiten komen’, aldus Johan Dijkstra, afdelingsmanager Proces- en Suikertechnologie van Cosun R&D. ‘We bieden ook studenten kans om stages bij ons te doen. Dat geldt voor alle niveaus, van mbo tot en met promotieonderzoek.’ (zie kader)

De afgelopen tien jaar werkte Cosun al aan een fors innovatieprogramma om meerwaarde te kunnen halen uit hun agrarische grondstoffen. Bij suikerproductie komt bijvoorbeeld bietenpulp vrij, dat hoogwaardige moleculen bevat. In plaats van de pulp tot veevoer te vermarkten, loont het om hier andere toepassingen voor te vinden. Zo zit er in bietenpulp het koolhydraat arabinose dat een gezondheidsbevorderende invloed lijkt te hebben op het menselijk lichaam. Dijkstra: ‘Dit zijn we momenteel aan het uitwerken, uiteraard ook in combinatie met gezondheidsonderzoek.’ Daarnaast zitten er ook vezelcomponenten in bietenpulp die het stromingsgedrag van vloeistoffen kunnen beïnvloeden. Deze celluloseketens voorkomen dat een vloeistof met deeltjes uitzakt. Dat is volgens Dijkstra, naast de voedseltoepassingen, ook toepasbaar in nonfood-producten zoals verf. ‘Verf vraagt om een uitgekiend stromings- en strijkgedrag. Door deze vezels toe te voegen, verbeteren we dit met behulp van plantaardige componenten. Een stukje vergroening van de chemie. Ook in detergentia en cosmetica kijken we naar toepassingen met toegevoegde waarde.’

Lees verder onder de foto


Bij suikerproductie komt er bietenpulp vrij, dat hoogwaardige moleculen bevat die bruikbaar zijn in andere toepassingen

Het onderzoeken van agrarische grondstoffen en nevenstromen is een langetermijnproces. Het vraagt ook om meer vakdisciplines onder één dak om er uiteindelijk een commercieel product van te maken. ‘Dit is de reden dat we afgelopen jaar ons innovatiecentrum geopend hebben’, vertelt Dijkstra. ‘Momenteel zijn daar zo’n 110 mensen werkzaam met diverse achtergronden. Zo lopen er naast chemici en analisten ook procestechnologen rond. Die proberen met behulp van de onderzoeksresultaten een product op industriële schaal te krijgen. Daarvoor zijn er pilotinstallaties beschikbaar in het centrum zelf. Op productielocaties staan demofabrieken om onze klanten kennis te laten maken met die nieuwe producten. Deze fabrieken ontwikkelen we zelf, wat het een interessant werkgebied maakt voor mensen die in techniek, technologie en chemie zijn geïnteresseerd.’

Lees verder onder de foto


Het medio 2017 geopende innovatiecentrum van Cosun in Dinteloord

Naast analisten, procestechnologen en chemici werken in het Cosun innovatiecentrum ook business developers die onder de vlag van New Business and Innovation de nieuwe technologieën en producten op de juiste manier in de markt proberen te zetten. Enkele belangrijke segmenten voor Cosun zijn plantaardige eiwitten, chemical building blocks, biopolymeren en gezondheidsbevorderende ingrediënten. Dijkstra: ‘Zij kijken, net als onze businessgroepen, naar de zakelijke kant van onze innovatieprojecten en sturen daarmee het technologische onderzoek. Een succesverhaal is Cosun Biobased Products, de commerciële tak van New Business and Innovation. De allereerste producten die uit het innovatieprogramma zijn voortgekomen, worden inmiddels commercieel vermarkt.’

Lees verder onder de foto


Dijkstra: ‘In het innovatiecentrum lopen naast chemici en analisten ook procestechnologen rond’

Cosun en haar businessgroepen (Suiker Unie, Aviko, Sensus, SVZ, Duynie en Cosun Biobased Products) hebben op dit moment 51 actuele vacatures, waaronder ook een twintigtal die technisch en technologisch van aard zijn.

We bieden tevens interessante stageopdrachten, ook voor onze Cosun r&d. Op www.werkenbijcosun.nl bevind je je op een informatief en interactief platform, dat je meer vertelt over wie we zijn, wat de Cosun-ambitie is en welke ontwikkelings- en loopbaanmogelijkheden er zijn binnen ons concern.

Ook kun je hier een vacaturealert aanmaken waarmee je wekelijks op de hoogte blijft van nieuw geplaatste vacatures die aansluiten bij jouw zoekcriteria.

Neem eens een kijkje op: www.werkenbijcosun.nl

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: