Benno Boeters
- Best value IJburg
- Restauratie Domtoren
- Regenradar
Fugro en Sweco ondersteunen de gemeente Amsterdam in de gebiedsontwikkeling van Zeeburgereiland, IJburg 2 (twee schiereilanden in het IJ) en de wijk Overamstel. De partijen zetten de handtekeningen na een aanbesteding op basis van Best Value. Ook in deze stadsdelen moeten woningen verrijzen, want de hoofdstad wil tenminste 50.000 huizen erbij in de periode 2015-2025. Zeeburgereiland herbergde voorheen industriële gebouwen, IJburg 2 is een opgespoten eiland en Overamstel is een voormalig bedrijventerrein.
Er komen nieuwe normen voor sluizen en Iv-Infra doet mee in de commissie die de nieuwe NEN 6786-2 (‘Voorschriften voor het ontwerpen van sluizen – constructief’) formuleert. Want bestaande normen voor sluizen zijn veelal gebaseerd op die voor beweegbare bruggen, maar sluizen zijn toe aan eigen normen. Een ander onderdeel van het ingenieursbureau, Iv-Water, levert een aandeel in de NEN 6787-2, ofwel ‘Voorschriften voor het ontwerpen van sluizen – veiligheid’. De regels moeten eind dit jaar op papier staan.
Movares maakt voor de stad Utrecht een BLVC-plan. Dat moet zorgen voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie als in de zomer de Domtoren in de steigers wordt gezet voor een restauratie. De Monumentenwacht stelde in 2015 vast dat de onderhoudstoestand van de toren matig is.
Voor de verhoging van de dijkring rond het schiereiland Marken stelde Sweco al het voorkeursalternatief op en nu gaat het ook de planuitwerking doen, zodat een aannemer daar straks mee aan de slag kan. De dijk ligt op veengrond en zakt in door zijn eigen gewicht. Naast versterking van de waterkering, zo veel mogelijk aan de buitenkant van de dijk, willen ingenieursbureau en bewoners ruimtelijke kwaliteit en recreatie bevorderen. De Eilandraad laat de werkgroep Dijkversterking participeren in het ontwerp. Bewoners van de Rozenwerf en de Haven kijken ook mee in de ontwerpsessies. Ook Fugro en de landschapsarchitecten van Bosch Slabbers leveren hun bijdrage aan de nieuwe dijk om Marken.
Een Smart Waterteam onder leiding van Royal HaskoningDHV gaat ervoor zorgen dat de Regenradar Rijnmond ‘honderd keer accurater’ wordt, zodat de stad nog beter kan inspelen op stortbuien en overlast kan voorkomen. De radar op het Delftse Poort-gebouw levert sinds september 2015 gegevens over lokale neerslag en bij extreme buien kunnen verkeersinformatiesystemen, pompstations en hemelwaterverzamelsystemen daar gebruik van maken en preventieve maatregelen nemen. Bij het Museumpark en het Benthemplein zijn grote waterbergingen die bij een hoosbui moeten voorkomen dat de straten blank komen te staan. Rotterdam is de eerste stad in Nederland die zo’n radar heeft. SkyEcho en de TU Delft ontwikkelen software die de radarsignalen vertalen in neerslagconcentraties.